Login Weblog

Koleksi Artikel 2

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Weblog Master 28 Ogos 2006

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| le-Bookl
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Sabrina Boutique melestarikan impian Mohd. Razali
Friday, October 13, 2006
Utusan Malaysia, 13 oktober 2006

MOHD. Razali Hussin bersama sebahagian gaun kanak-kanak hasil ilhamnya.

KEMAHIRAN menjahit yang diperoleh secara tidak formal menerusi pembacaan buku-buku berkaitan jahitan baju kanak-kanak dari Barat serta pembelajaran daripada isteri, Mumtaz Bee Abdul Rauf kini menjadikan Mohd. Razali Hussin antara pembuat pakaian kanak-kanak yang tidak kurang hebatnya di pasaran tempatan.

Malah kelainan rekaan ilham beliau membuatkan pelanggan sentiasa yakin dan puas hati dengan hasil kerja beliau. Ini ditambah pula dengan ketelitian beliau dalam aspek kualiti, kelainan corak serta harga yang berpatutan.

Anak jati Kota Bharu, Kelantan berusia 35 tahun ini memulakan perniagaan secara kecil-kecilan di rumah selepas mengambil keputusan muktamad berhenti kerja. Rezeki bapa kepada tiga orang anak ini tambah lumayan apabila beliau terjun ke dunia perniagaan kira-kira lapan tahun lalu. Mohd. Razali ialah lulusan bidang teknologi maklumat.

Ikuti temu bual wartawan ZUARIDA MOHYIN dan jurugambar ABDUL RAZAK LATIF dengan Mohd. Razali Hussin di tapak gerai beliau yang dibuka di Plaza Masalam, Seksyen 9, Shah Alam, Selangor baru-baru ini.

Ceritakan bagaimana bisnes Sabrina Boutique and Craft bermula?

MOHD. RAZALI: Idea itu bermula selepas kelahiran anak sulung saya pada 1999 dan kebetulan nama yang kami beri kepadanya dirasakan bersesuaian untuk jenama perniagaan. Apatah lagi ini adalah perniagaan pertama saya.

Pada masa itu agak susah untuk saya mencari dan mendapatkan pakaian kanak-kanak yang sesuai dan berkualiti dengan harga yang berpatutan. Pada masa itu saya tercari-cari satu butik yang bukan sahaja menyediakan pakaian siap tetapi menerima tempahan pelanggan. Jadi dari situ timbul idea untuk mewujudkan produk pakaian kanak-kanak atas jenama Sabrina Boutique.

Apakah keutamaan produk saudara?

Selain menyediakan pakaian yang sedia siap dipakai, kami turut memberi keutamaan kepada tempahan pakaian. Ini memandangkan ada di kalangan pelanggan yang lebih suka corak atau rekaan pakaian yang berlainan dan tidak sama dengan orang lain.

Lantaran itu saya cuba mencari rekaan-rekaan corak yang pelbagai sama ada daripada buku-buku jahitan luar yang telah diberi nafas baru atau idea baru sendiri.

Alhamdulillah, biarpun kami tidak menggunakan premis tetap iaitu sekadar menyewa di beberapa buah tempat, tetapi ada pelanggan yang menghubungi kami untuk terus mendapatkan perkhidmatan daripada Sabrina Boutique.

Apakah cabaran saudara dalam dunia perniagaan semenjak bergelar usahawan?

Tujuh atau lapan tahun lepas saya tidak terasa sangat persaingan dalam perniagaan kerana tidak ramai yang sanggup membuat perniagaan sebegini. Ini kerana perniagaan yang saya buat ini terlalu remeh kerjanya. Misalnya, kita kena bermula daripada mencari kain sehinggalah mereka cipta sesuatu baju itu sampai selesai. Semuanya itu dilakukan dengan sendiri, jadi kerjanya agak cerewet dan tidak boleh berputus asa atau tergesa-gesa.

Namun, saya akui beberapa tahun kebelakangan ini, persaingannya agak banyak lebih-lebih lagi di pasaran ada banyak baju kanak-kanak siap dipakai yang diimport dari China dan berleluasa dipasarkan di negara ini.

Adakah dengan menghasilkan produk yang ada kelainan, maka persaingan akan berkurangan?

Ya, itu memang saya akui. Lazimnya, orang kita memang sukakan kelainan apa lagi corak dan rekaannya hanya satu atau tidak banyak. Di samping Sabrina Boutique, kami berkeyakinan bahawa penekanan kepada aspek kualiti fabrik, jahitan, rekaan corak dan kesanggupan mengikut kehendak pelanggan menjadi tarikan kepada pelanggan.

Apakah kelainan dan keistimewaan yang saudara sediakan untuk pelangan?

Keistimewaannya ialah keluaran kami boleh ditempah mengikut kesesuaian pelanggan. Contohnya, gaun smocking, pakaian untuk hari jadi, perkahwinan dan perayaan hari raya. Keutamaan kepada kualiti produk juga menyumbang kepada keunikan pakaian-pakaian di sini.

Mengapakah bidang perniagaan yang biasanya menjadi pilihan kaum wanita menjadi pilihan saudara?

Saya tidak berpendapat perniagaan ini patut diusahakan oleh kaum wanita sahaja. Bagi saya, apa sahaja bentuk perniagaan yang ingin diusahakan ia tidak bergantung kepada jantina seseorang tetapi apa yang lebih penting ialah kita kena ada minat dengan apa yang diusahakan selain kesabaran.

Walau bagaimanapun, saya beranggapan selain kriteria di atas, aspek kreativiti adalah satu bonus sekiranya ada.

Sebagai seorang usahawan muslim, berniaga bukan sahaja bermatlamat untuk diri sendiri tetapi dalam rezeki itu ada hak orang lain. Bagaimanakah saudara melihat hal ini?

Saya bersetuju dengan pandangan itu. Ia memang betul. Contohnya, harga produk kami masih ada konsep tawar-menawar agar tidak terlalu membebankan pengguna. Ia juga bergantung atas dasar tolak ansur sebab saya yakin kalau niat kita ikhlas dalam perniagaan, insya-Allah rezeki dan keluarga kita diberkati Allah.

Apakah ulasan saudara tentang 9/10 punca rezeki adalah menerusi perniagaan?

Sebagai seorang Islam saya memang percaya kepada konsep itu. Kalau tidak masakan saya menceburi bidang perniagaan. Malah banyak lagi kelebihannya iaitu saya dapat meluangkan masa untuk keluarga dan anak-anak.

Labels:

posted by Weblog Master @ 2:48 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Weblog Master
Home: Selangor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

website analyzer

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 2 .Template by Isnaini Dot Com