Login Weblog

Koleksi Artikel 2

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Weblog Master 28 Ogos 2006

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| le-Bookl
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Berkumur tidak batalkan puasa
Friday, October 06, 2006
Utusan Malaysia, 5 oktober 2006

Bersama: MOHD. FARID RAVI ABDULLAH


SOALAN 1
Saya mempunyai masalah gusi berdarah. Semasa bulan puasa saya selalu meludah dan berkumur untuk mengurangkan penghidratan (kekurangan air). Bolehkah saya berpuasa cara begini?

JAWAPAN: Perbuatan berkumur di bulan Ramadan tidak membatalkan puasa. Ini kerana di dalam bab wuduk, jumhur ulama mengharuskan berkumur dan memasukkan air ke dalam hidung. Yang demikian itu hanya sunat. Dalam keadaan saudara sudah semestinya lebih memerlukan kerana beberapa sebab jika tidak berkumur mulut menjadi kering dan menyebabkan pendarahan gusi, yang keduanya mulut akan mengeluarkan bau yang tidak baik dan menyebabkan pergaulan terhad risau orang lain juga tidak senang bau tersebut, walaupun bau mulut orang yang berpuasa adalah lebih harum daripada haruman misk (jasmine ).

Mencari jalan untuk menghalang atau mengurangkan adalah lebih baik.

Pandangan ini dipersetujui oleh mazhab al-Syafie dalam salah satu pendapatnya, Ahmad bin Hanbal, Ishaq, al-Auzaie. (al-Mufassal, Dr. Abdul Karim Zaidan, jld:2, hlm:52).

Kesimpulannya puasa saudara sah. Berkumurlah jika keadaan benar-benar memerlukan, kerana sesuatu darurat itu diberi kelonggaran mengikut kadarnya.

SOALAN 2
Bagaimanakah niat solat sunat taubat dan cara-cara mengerjakannya. Selalunya saya mengerjakan solat sunat hajat, tetapi tidak mencukupi buat diri saya. Harap dapat penjelasan secara terperinci.

JAWAPAN: Syabas dan tahniah ustaz ucapkan kepada saudari yang berusaha untuk menjadi seorang muslimah solehah. Pertamanya saudari kena banyak bersyukur kepada Allah s.w.t. di atas petunjuk dan hidayah-Nya yang mengembalikan saudari kepada jalan yang diredai-Nya. Mudah-mudahan usaha murni saudari sentiasa dipandu oleh Allah s.w.t.

Solat sunat taubat boleh dilakukan pada bila-bila masa sahaja asalkan bukan dua waktu berikut iaitu selepas solat subuh dan selepas solat asar. Niatnya pula, “Sahaja aku solat sunat taubat dua rakaat kerana Allah s.w.t.” Cara pelaksanaannya ialah pada rakaat pertama baca surah al-Fatihah kemudian bacalah surah al-Kafirun (sekali). Pada rakaat kedua pula mulakan dengan surah al-Fatihah kemudian bacalah surah al-Ikhlas (sekali) atau apa-apa surah yang saudari hafal.

Adapun taubat merupakan perintah Allah s.w.t. di dalam al-Quran secara jelas. Firman Allah yang bermaksud: Hai orang-orang yang beriman, bertaubatlah kepada Allah dengan taubatan nasuha (taubat yang semurni-murninya). Mudah-mudahan Rabbmu akan menutupi kesalahan-kesalahanmu dan memasukkanmu ke dalam jannah yang mengalir di bawahnya sungai-sungai. (al-Tahrim:8 ).

Melalui ayat ini dan beberapa ayat yang lain ulama berpendapat bahawa segera kepada taubat adalah wajib. Tidak ada seorang pun di kalangan kita yang tidak berdosa. Adapun dalam taubat ulama telah meletakkan beberapa syarat seperti berikut;

a) Mengqadakan amalan-amalan fardu yang tertinggal, b) Menyesal terhadap kesalahan-kesalahan yang dilakukan pada masa lalu, c) Mengembalikan hak orang yang dizalimi, d) Meminta dihalalkan sekiranya terambil atau termakan hak orang lain, e) Berazam tidak akan kembali kepada dosa dan maksiat, f) Didiklah diri kamu di dalam mentaati Allah s.w.t. seperti mana kamu pernah mendidiknya di dalam melakukan maksiat kepada Allah s.w.t..

Tangisilah atas kesalahan-kesalahan yang dilakukan, berazamlah dengan janji kepada diri sendiri bahawa tidak akan mengulanginya dan ingatlah bahawa keampunan Allah s.w.t..

Mudah-mudahan pada bulan yang penuh keberkatan ini, Allah s.w.t. memudahkan serta menetapkan hati saudari kembali kepada keluasan keampunan-Nya.

- Sebarang soalan untuk ruangan Kemusykilan Agama boleh dihantar melalui e-mel ke agama@utusan.com.my atau ke Ruangan Agama, Utusan Malaysia, 46M, Jalan Lima, Off Jalan Chan Sow Lin,55200 Kuala Lumpur. Faksimile: 03-9222 4967.

Labels:

posted by Weblog Master @ 7:54 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Weblog Master
Home: Selangor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

website analyzer

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 2 .Template by Isnaini Dot Com