Login Weblog

Koleksi Artikel 2

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Weblog Master 28 Ogos 2006

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| le-Bookl
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Jejak Rasul: Strategi Khalid tewaskan musuh dalam perang Mu'tah
Thursday, October 12, 2006
Berita Harian, 12 oktober 2006

MU'TAH terletak di sempadan Syam di bawah kekuasaan kerajaan Ghassan adalah kerajaan Arab yang memihak kepada Byzantine.

Ia menjadi lokasi penting kerana di sana berlaku pertempuran yang menentukan maruah serta akidah Islam terus bersinar dalam percubaan Nabi Muhammad SAW melebarkan dakwah di jajahan takluk Byzantine.

Pergolakan berlaku apabila utusan Nabi Muhammad SAW, Al-Harith bin Umair al-Azdi yang dihantar ke Ghassan untuk menyebarkan Islam di sana dibunuh oleh Syurahbil Al-Ghassani pemerintah tanah jajahan Byzantine.

Lantaran itu Rasulullah SAW menghantar Zaid bin Harithah bersama 3,000 tentera ke Mu'tah untuk menentang Syurahbil.

Pada peperangan kali ini, tentera Islam berdepan dengan 100,000 tentera Rom Timur pimpinan Hercules yang turut disertai kabilah Arab seramai 100,000 menjadikan jumlah musuh seramai 200,000.

Sebagai strategi peperangan, Rasulullah SAW melantik Zaid bin Harithah sebagai komander tentera Islam seramai 3,000 orang. Menyedari tahap kekuatan tidak seimbang, Baginda melantik barisan pelapis yang bakal mengambil alih kepemimpinan.

Rasulullah SAW melantik Jaafar bin Abu Talib sebagai pengganti sekiranya Zaid tewas dan Abdullah bin Rawahah akan memimpin sekiranya Jaafar pula tewas di tangan musuh.

Bagi pasukan Muslimin, mereka tidak terus menyerang sebaliknya berhenti di tempat bernama Ma'an selama dua hari dua malam untuk mencari langkah terbaik kerana bilangan musuh jauh lebih ramai berbanding tentera Islam.

Melihat kepada keresahan dan kegelisahan bermain pada wajah anggota tentera, Abdullah bin Rawahah tampil membakar semangat dengan memberi ingatan bilangan musuh tidak seharusnya menjadi penghalang untuk terus berjuang.

Kekuatan musuh tidak mampu meminggirkan keimanan dan ketakwaan dalam jiwa Muslimin, akhirnya mereka bangun tanpa ragu dan sangsi, terus maju ke medan jihad bagaikan singa lapar.

Namun, dugaan datang apabila ketiga-tiga pemimpin yang dilantik Baginda gugur syahid meninggalkan tentera Islam yang diserang bertubi-tubi dari setiap penjuru ketika itu hingga mereka gelisah.

Pada saat genting itu muncul Arqam bin Amir menyerahkan bendera perang kepada Khalid al-Walid yang memiliki keberanian tidak pernah luntur, lalu menyusun strategi yang mencetuskan kejutan pihak musuh.

Helah Khalid ialah beliau mengarahkan pasukan Islam di belakang maju ke hadapan manakala pasukan di hadapan disuruh ke belakang.

Walaupun tentera Byzantine dan tentera Arab bersekutu yakin dengan kemenangan kerana bilangan mereka yang jauh lebih besar, mereka tetap terpedaya dengan muslihat Khalid lalu bertempiaran untuk menyelamatkan diri.

Sementara itu, Rasulullah SAW yang mengetahui kesukaran dihadapi tentera Islam berkata: “Ketahuilah kamu semua! Zaid berjuang dan gugur sebagai syahid. Mohonlah rahmat daripada Allah untuknya. Jaafar dan Abdullah juga berjuang dan gugur syahid. Panji-panji kemudian dijulang oleh Khalid al-Walid yang memiliki pedang Allah. Ia mengatasi segala jenis pedang. Allah menganugerahkannya dengan kemenangan.”

Kemenangan dalam peperangan Mu'tah membuktikan kelicikan Khalid al-Walid menumpaskan musuh tanpa mengorbankan banyak nyawa anggota tenteranya.

Bagaimanapun, dia dan pasukan Islam diselar oleh segelintir penduduk Madinah sebagai pengecut kerana lari dari medan pertempuran. Namun, Nabi Muhammad SAW membelanya dengan berkata: “Sebenarnya mereka ini adalah perwira yang kembali selepas menentang musuh dengan penuh semangat keberanian dan seharusnya mereka dihormati dan dimuliakan.”

Keikhlasannya dalam perjuangan terbukti ketika dia dipecat oleh Saidina Umar daripada jawatannya sebagai panglima tentera dalam peperangan Yarmuk.

Sesungguhnya Khalid ibarat obor, seluruh hidupnya berjuang demi memberi sinar keimanan untuk umat manusia.

Labels:

posted by Weblog Master @ 3:02 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Weblog Master
Home: Selangor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

website analyzer

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 2 .Template by Isnaini Dot Com