Login Weblog

Koleksi Artikel 2

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Weblog Master 28 Ogos 2006

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| le-Bookl
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Abdullah bebas keluar masuk rumah Rasulullah
Wednesday, November 29, 2006
Berita Harian, 29 november 2006


ABDULLAH bergaul rapat dengan Rasulullah SAW, hingga dia beroleh hak yang tidak diberikannya kepada orang lain. Bersabda Rasulullah SAW kepadanya: “Saya izinkan kamu bebas dari tabir hijab.”

Ia adalah lampu hijau bagi Ibnu Mas’ud untuk masuk rumah Rasulullah dan pintunya sentiasa terbuka baginya, biar siang atau malam. Dan inilah yang pernah diperkatakan oleh sahabat: “Sementara kita terhalang, dia diberi izin, dan sementara kita pergi, dia menyaksikan.

Ibnu Mas’ud layak memperoleh keistimewaan ini. Walaupun pergaulan rapat seperti ini akan memberikan kepadanya keuntungan, tetapi Ibnu Mas’ud hanya bertambah khusyuk, tambah hormat dan sopan santun.

Mungkin gambaran yang melukiskan akhlaknya secara tepat, ialah sikapnya ketika menyampaikan hadis Rasulullah selepas Baginda wafat. Walaupun dia jarang menyampaikan hadis daripada Rasulullah, tetapi kita lihat setiap dia menggerakkan kedua bibirnya untuk mengatakan: “Saya dengar Rasulullah menyampaikan hadis dan bersabda:“ Maka tubuhnya gementar dengan amat sangat, dan dia nampak gugup dan gelisahkerana takut alpa, hingga salah menaruh kata di tempat lain.

Marilah kita dengarkan kawannya melukiskan gejala ini. Berkatalah Amar bin Maimum: “Saya berulang-alik ke rumah Abdullah setahun lamanya, dan selama itu tidak pernah saya dengar dia menyampaikan hadis daripada Rasulullah, kecuali sebuah hadis yang disampaikan pada suatu hari. Daripada mulutnya mengalir ucapan: “Telah bersabda Rasulullah. Tiba-tiba dia kelihatan gelisah hingga nampak keringat bercucuran daripada keningnya. Kemudian katanya mengulangi kata-kata tadi: “Kira-kira demikianlah sabda Rasulullah.”

Dan bercerita Alqamah bin Qais: Biasanya Abdullah berpidato setiap Khamis petang menyampaikan hadis. Tidak pernah saya dengar dia mengucapkan: “Telah bersabda Rasulullah”, kecuali satu kali saja. Di saat itu saya lihat dia bertelekan tongkat, dan tongkatnya itu pun bergetar dan bergerak-gerak..”

Diceritakan pula oleh Masruq mengenai Abdullah ini: “Pada suatu hari Ibnu Mas’ud menyampaikan sebuah hadis, katanya: “Saya dengar Rasulullah:” Tiba-tiba dia jadi gementar, dan pakaiannya bergetar pula. Kemudian katanya: “Atau kira-kira demikian, atau kira-kira seperti itulah.”

Orang yang lebih banyak bergaul dengan Rasulullah, penilaiannya terhadap kemuliaan Rasulullah lebih tepat dan adab sopan santunnya terhadap Rasulullah ketika beliau hidup.

Ibnu Mas’ud mengambil bahagian dalam setiap peperangan dan pertempuran.

Peranannya dalam perang Badar meninggalkan kenangan yang tidak dapat dilupakan, dengan kematian Abu Jalal dengan tikaman pedang kaum muslimin pada hari yang keramat itu.

Khalifah dan sahabat Rasulullah mengakui kedudukannya ini, hingga dia dilantik oleh Amirul Mukmimin Umar sebagai Bendaharawan di Kufah.

“Demi Allah yang tiada Tuhan melainkan Dia, sungguh saya lebih mementingkan tuan-tuan daripada diriku, maka ambillah dan pelajari ilmu daripadanya.”

Penduduk Kufah menyayanginya, suatu hal yang belum pernah diperoleh orang sebelumnya, atau orang setaraf dengannya. Sungguh, kebulatan penduduk Kufah untuk mencintai seseorang, adalah suatu hal yang mirip mukjizat. Mereka biasa menentang dan memberontak, mereka tidak tahan menghadapi hidangan yang serupa, dan tidak mampu hidup selalu dalam aman tenteram.

Kecintaan mereka kepadanya hingga mereka mengerumuni dan mendesaknya ketika dia mahu diberhentikan oleh Khalifah Uthman RA daripada jawatannya, kata mereka: “Tetaplah anda tinggal bersama kami di sini dan jangan pergi, dan kami bersedia membela anda dari malapetaka yang akan menimpa anda!”

Tetapi dengan kalimat yang menggambarkan kebesaran jiwa dan ketakwaannya, Ibnu Mas’ud menjawab: “Saya harus taat kepadanya dan di belakang hari akan timbul peristiwa dan fitnah, dan saya tidak mahu menjadi orang yang mula-mula membukakan pintunya.”BERSAMBUNG ESOK

Labels:

posted by Weblog Master @ 7:15 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Weblog Master
Home: Selangor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

website analyzer

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 2 .Template by Isnaini Dot Com