Login Weblog

Koleksi Artikel 2

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Weblog Master 28 Ogos 2006

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| le-Bookl
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Adam Nehru tertarik kepada solat
Thursday, November 23, 2006
Utusan Malaysia, 23 november 2006

Oleh ZUARIDA MOHYIN

ADAM Mehru Abdullah memotretkan kenangan indah hari bahagia bersama keluarga mertua dan keluarga angkat.

PEGAWAI Sumber Manusia di sebuah syarikat swasta di ibu negara, Adam Nehru Abdullah, 30, memeluk Islam pada 1 Mac tahun lalu, sungguhpun mengenali Islam dan tertarik dengan disiplin ajaran itu semenjak di tingkatan dua lagi.

Berkongsi kisah yang membawa kepada pengislaman cerita pemuda kelahiran Slim River, Ipoh ini, faktor persekitaran merupakan tarikan pertama yang mencetus minat awalnya ketika itu. Malah semakin meningkat dewasa, Adam berusaha mencari ilmu berkaitan Islam secara lebih mendalam dan serius sama ada menerusi pelbagai bentuk media massa.

Katanya, semasa zaman persekolahan dulu, terutama ketika menuntut di Sekolah Menengah Sungai Besi, Kuala Lumpur, beliau banyak bergaul dengan teman-teman beragama Islam. Boleh dikatakan banyak masa ketika itu dihabiskan dengan mereka tidak kira waktu sekolah atau di luar sekolah.

“Pergaulan akrab ini secara tidak langsung mendedahkan saya kepada cara hidup masyarakat Melayu beragama Islam. Satu yang saya tertarik ialah apabila melihat mereka bersembahyang lima waktu sehari. Yang pastinya amal ibadat seperti ini tidak ada dalam agama lain.

“Apa yang lebih menakjubkan, walaupun teman-teman saya suka berseronok-seronok seperti melepak dan berborak tetapi apabila tiba waktu sembahyang mereka tidak lupa tanggungjawab melaksanakannya. Malah saya sendiri ada ketikanya terpaksa tunggu mereka di luar masjid atau surau sebelum menyambung aktiviti kami.

“Saya nampak ini satu disiplin yang amat cantik. Lebih-lebih lagi, ia bukannya sekali dilakukan dalam sehari tetapi lima kali. Semangat inilah sedikit sebanyak menyentuh hati kecil saya pada masa itu,” jelas Adam sewaktu ditemui di ibu pejabat Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim), Jalan Ipoh, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Meskipun minat dan tarikan kepada Islam telah ada namun Adam masih tidak berani meluah apa lagi untuk mempamerkannya secara terbuka terutamanya kepada ibu bapanya.

Apa yang mampu dilakukan ialah sekadar berserah dan berharap Allah memberi kesempatan kepadanya untuk bergelar Muslim suatu hari kelak. Lantaran itu, kehidupan mestilah diteruskan seperti biasa sehinggalah pada usia 25 tahun, Adam mula serius dengan agama Islam.

“Setelah mempunyai pendapatan sendiri, saya menggunakan sebahagian wang gaji untuk membeli buku-buku agama Islam. Pada masa yang sama juga, saya belajar Jawi daripada teman-teman yang mahir mengenai ilmu ini.

“Dalam tempoh tiga, empat tahun saya semakin memahami dan mendalami ilmu Islam namun satu perkara yang masih menganggu fikiran ialah saya masih belum memberitahu keluarga terutamanya kepada ibu yang telah melahir dan membesarkan saya,” jelasnya.

Kata Adam, selagi ibu tidak mengetahui, perasaannya seperti tidak tenteram dan bersalah. Malah beliau tidak mahu memeluk Islam dahulu, kemudian baru memberitahu keluarga kerana beranggapan cara sedemikian tidak adil bagi mereka.

“Saya sanggup terima segala kemungkinan asalkan keluarga tidak dibelakangkan. Biarlah mereka lakukan apa sahaja waima dimarah atau disisihkan tetapi saya bertekad memberitahu mereka akan hasrat dan pilihan saya,” kata anak sulung daripada empat adik-beradik ini.

Adam yang berjawatan Perunding Insurans di sebuah agensi swasta setahun sebelum melafazkan syahadah, memberanikan diri memberitahu ibu. Dalam keadaan ini, lumrah yang berlaku ialah timbul sedikit ketegangan dan kemarahan di pihak keluarga kandung. Mereka pastinya kecewa dan sedih dengan tindakan anak, apatah lagi Adam adalah anak sulung dan harapan keluarga.

Bagaimanapun, Adam meyakinkan ibunya agar merestui pilihan beliau kerana itulah yang beliau mahukan.

Di samping itu, beliau menegaskan bahawa perbezaan agama tidak bermakna terputusnya hubungan darah atau kekeluargaan. Malah hakikatnya, Islam adalah agama yang amat menitik beratkan soal menjaga hubungan silaturahim terutamanya kepada ibu bapa.

Alhamdulillah, Adam bersyukur kerana akhirnya ibunya menerima keputusan pengislaman itu. Malah akuinya lagi sehingga kini ibunya sangat prihatin tentang penyediaan makanan halal, tempat tinggal, tempat sembahyang kerana beliau masih tinggal dengan keluarga kandung.

Ditanya perasaannya sebaik sahaja bergelar Muslim, Adam mengakui, keseronokan dan kepuasannya hanya Allah yang lebih mengetahui apatah lagi, hasrat tersebut dipendam sejak sekian lama.

Malah ibadat puasa dan sambutan raya merupakan suatu pengalaman baru biarpun sebelum ini beliau mencubanya. Malah, beliau mengakui akan perbezaan jika diamalkan dengan penuh keikhlasan atau dalam erti kata Islam sebenar.

Kehidupan Adam semakin bermakna dan bermatlamat selepas bertemu jodoh dengan guru di Sekolah Menengah Teknik, Shah Alam, Selangor, Rashidah Mohd. Rasul, 25.

“Isteri banyak memberi tunjuk ajar lebih-lebih lagi dalam soal amal ibadat. Saya bersyukur memiliki seorang isteri yang bukan sahaja baik tetapi banyak membantu untuk bergelar Muslim sejati.

“Beliau juga yang mendorong saya agar terus menambahkan ilmu di dada. Oleh itu pada setiap Sabtu dan Ahad selama dua jam, seorang ustaz akan mengajar jawi dan al-Quran di rumah,” kata Adam yang menyimpan hasrat bergelar pendakwah.

Nasihat Adam kepada yang mempunyai keinginan memeluk Islam agar tidak menyembunyikan berita pengislaman terlalu lama, seelok-eloknya memberitahu awal kerana dibimbangi ia akan mengeruhkan lagi suasana.

Beliau yakin Allah akan sentiasa membantu sekiranya kita ikhlas dan benar-benar mahukan Islam. Tindakan seperti disisih keluarga dan teman-teman anggaplah ia sebagai cabaran dan dugaan yang pastinya akan membawa pengertian tentang kemanisan iman.

Di samping itu, nasihat Adam kepada saudara baru agar mengambil inisiatif belajar ilmu agama demi memantapkan keimanan kerana bergelar saudara baru, kehidupan mereka tidak lari daripada pelbagai dugaan. Beliau khuatir sekiranya iman nipis, syaitan mudah memesongkan seseorang itu.

Labels:

posted by Weblog Master @ 11:02 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Weblog Master
Home: Selangor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

website analyzer

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 2 .Template by Isnaini Dot Com