Login Weblog

Koleksi Artikel 2

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Weblog Master 28 Ogos 2006

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| le-Bookl
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Abdullah bin Mas’ud saksi mukjizat Nabi Muhammad
Monday, November 27, 2006
Berita Harian, 27 november 2006

ABDULLAH bin Mas’ud, adalah orang keenam memeluk Islam. Beliau adalah termasuk golongan yang mula memasuki Islam. Pertemuan dengan Rasulullah SAW diceritakan seperti berikut:

“Ketika itu saya masih remaja, mengembala kambing kepunyaan Uqbah bin Mu’aith. Tiba-tiba datang Nabi Muhammad bersama Abu Bakar dan bertanya: “Hai nak, apakah kamu punya susu untuk minuman kami? “ Aku orang kepercayaan”, ujarku, dan tidak dapat memberi anda berdua minuman..!

Maka sabda Nabi: “Apakah kamu punya kambing betina mandul yang belum dikahwini oleh yang jantan?” Ada”, ujarku. Lalu saya bawa ia kepada mereka. Kambing itu diikat kakinya dan disapu susunya sambil memohon kepada Allah. Tiba-tiba susu itu berair banyak. Kemudian Abu Bakar mengambil sebuah batu cembung yang digunakan Nabi untuk menampung perahan susu. Lalu Abu Bakar pun minum dan saya pun tidak ketinggalan.

Selepas itu Nabi menitihkan kepada susu: “Kempislah”, maka susu itu menjadi kempis. Selepas peristiwa itu saya datang menemui Nabi, kataku, “ Ajarkan kepadaku kata-kata itu!. Kata Nabi: “ Engkau akan menjadi anak terpelajar!.

Alangkah hairan dan takjubnya Ibnu Mas’ud ketika menyaksikan seorang hamba Allah yang salih dan utusannya yang dipercayai memohon kepada Tuhan sambil menyapu susu haiwan yang belum pernah berair selama ini, tiba-tiba mengeluarkan kurnia dan rezeki daripada Allah seperti air susu murni yang enak diminum.

Ketika itu, belum disedarinya bahawa peristiwa yang disaksikan itu hanyalah mukjizat paling kecil dan tidak begitu bererti, dan tidak berapa lama lagi daripada Rasulullah yang mulia itu akan disaksikan mukjizat yang akan menggoncangkan dunia dan memenuhinya dengan petunjuk serta cahaya.

Bahkan pada saat itu, belum diketahui, bahawa dirinya sendiri yang ketika itu masih seorang remaja lemah lagi miskin, yang menerima upah sebagai penggembala kambing milik Uqbah bin Mu’aith akan muncul; sebagai satu daripada mukjizat ini, yang selepas ditempatkan oleh Islam menjadi seorang beriman, akan mengalahkan kesombongan orang Quraisy dan menakluk.

Dia yang selama ini tidak berani lalu di hadapan seorang pembesar Quraisy kecuali dengan menjingkatkan kaki dan menundukkan kepala, pada kemudian hari selepas memeluk Islam, tampil depan majlis bangsawan di sisi Kaabah, sementara semua pemimpin dan pemuka Quraisy duduk berkumpul lalu berdiri di hadapan mereka suaranya yang merdu dan membangkitkan minat, berisikan wahyu Illahi al-Quranul Karim:

Bismillahirrahmanirrahim.
Allah Yang Maha Rahman
Yang mengajarkan al-Quran
Menciptakan insan
dan menyampaikan padanya penjelasannya
Matahari dan bulan beredar menurut perhitungannya
Sedang binatang dan kayu-kayan sama sujud kepada Tuhan.

Lalu dilanjutkan bacaannya, sementara pemuka Quraisy sama terpesona.

Tidak percaya pada pandangan mata dan pendengaran telinga mereka tidak tergambar dalam di fikiran mereka bahawa orang yang menentang kekuasaan dan kesombongan mereka..., tidak lebih daripada seorang upahan di antara mereka dan penggembala kambing daripada kalangan bangsawan Quraisy iaitu Abdullah bin Mas’ud, seorang miskin yang hina.

Marilah kita dengar keterangan daripada saksi mata melukiskan peristiwa yang amat menarik dan menakjubkan itu, orang itu tiada lain daripada Zubair ra, katanya:

“Yang mula-mula menderas al-Quran di Makkah selepas Rasulullah SAW ialah Abdullah bin Mas’ud. Suatu hari sahabat Rasulullah berkumpul, kata mereka: “Demi Allah orang Quraisy belum lagi mendengar sedikit pun al-Quran ini dibaca dengan suara keras di hadapan mereka.

Nah, siapa di antara bersedia mendengarnya kepada mereka. Maka kata Ibnu Mas’ud: “Saya.”

Kata mereka: ”Kami khuatir keselamatan dirimu!. Yang kami inginkan ialah seorang lelaki yang mempunyai kerabat yang akan mempertahankan daripada orang itu jika mereka bermaksud jahat,” Biarlah saya!, kata Ibnu Mas’ud pula, “ Allah pasti membela”.

Labels:

posted by Weblog Master @ 11:05 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Weblog Master
Home: Selangor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

website analyzer

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 2 .Template by Isnaini Dot Com