Login Weblog

Koleksi Artikel 2

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Weblog Master 28 Ogos 2006

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| le-Bookl
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Rasulullah kagum ilmu al-Quran Ibnu Mas’ud
Tuesday, November 28, 2006
Berita harian, 28 november 2006

MAKA datanglah Ibnu Mas’ud kepada kaum Quraisy pada waktu pagi, ketika mereka berada di balai pertemuannya. Ia berdiri di panggung lalu membaca. Bismillahirrahmanirrahim, dan dengan mengeraskan suaranya: Arrahman allamal Quran. Lalu sambil menghadap kepada mereka diteruskan bacaanya. Mereka memperhatikan sambil bertanya sesamanya: “Apa dibaca anak si Ummu Abdin itu? Sungguh, dibacanya itu ialah dibaca Muhammad!” Mereka bangkit mendatangi dan memukul, sedang Ibnu Mas’ud meneruskan bacaannya sampai batas dikehendaki Allah.

Selepas itu dengan muka dan tubuh yang babak-belur ia kembali kepada sahabat. Kata mereka: “Inilah yang kami khuatir terhadap dirimu.” Ujar Ibnu Mas’ud: “Sekarang ini tidak ada lebih mudah bagiku daripada menghadapi musuh Allah itu! Dan seandainya tuan menghendaki, saya mendatangi mereka lagi dan berbuat hal sama esok hari.” Ujar mereka: Cukuplah demikian! Kamu membacakan kepada mereka barang yang menjadi pantang bagi mereka.

Benar, pada saat Ibnu Mas’ud tercengang melihat susu kambing tiba berair sebelum waktunya, belum menyedari ia bersama kawan senasib daripada golongan miskin tidak berpunya, akan menjadi satu mukjizat besar daripada Rasulullah, yakni ketika mereka bangkit membawa panji Allah dan menguasai dengannya cahaya siang dan sinar matahari. Tidak diketahuinya saat itu dekat. Kiranya secepat itu hari datang dan loceng waktu berdentang, anak remaja buruh miskin dan teronta-ronta serta-merta menjadi mukjizat antara berbagai mukjizat Rasulullah.

Dalam soal harta, ia tidak punya apa-apa, mengenai perawakan ia kecil dan kurus, apalagi dalam soal pengaruh, maka darjatnya jauh di bawah. Tapi sebagai ganti kemiskinannya itu, Islam memberinya bahagian melimpah dan perolehan cukup daripada perbendaharaan Kisra dan simpanan Kaisar.

Sebagai imbuhannya dari tubuh kurus dan jasmani lemah, dianugerah-Nya kemahuan kuat yang dapat menundukkan musuh dan ikut mengambil bahagian dalam merubah jalan sejarah. Untuk mengimbangi nasibnya yang tersia teronta-ronta Islam melimpah ilmu pengetahuan, kemuliaan serta ketetapan yang menampilkannya sebagai seorang tokoh terkemuka dalam sejarah kemanusiaan.

Sungguh, tidak meleset kiranya pandangan jauh Rasulullah SAW ketika beliau mengatakan kepadanya: “Kamu menjadi seorang pemuda terpelajar.” Ia diberi pelajaran oleh Tuhannya hingga menjadi faqih atau ahli hukum umat Muhammad dan tulang punggung huffadh Al-Quranul Karim.

Allah memberinya anugerah atas keberaniannya mempertaruhkan nyawa dalam berkemundang al-Quran secara terang-terangan dan menyebar luaskan di segenap pelosok Kota Makkah di saat siksaan dan penindasan merajalela, maka dianugerahi-Nya bakat istimewa dalam membawakan bacaan al-Quran dan kemampuan luar biasa dalam memahami erti dan maksudnya.

Rasulullah memberi wasiat kepada sahabat supaya mengambil Ibnu Mas’ud sebagai teladan, sabdanya: “Berpegang teguhlah kepada ilmu yang diberikan ibnu Ummi ‘Abdin.” Diwasiatkan pula agar mencontohi bacaannya, dan mempelajari cara membaca Al-Quran daripadanya. Sabda Nabi SAW:

Keistimewaan Ibnu Mas’ud ini diakui oleh sahabat. Amirul Mukminin Umar berkata mengenai dirinya: “Sungguh ilmunya tentang fiqih berlimpah-limpah.”

Dan bukan hanya keunggulannya dalam al-Quran dan ilmu fikah saja patut beroleh pujian, tetapi juga keunggulannya dalam keolehan dan ketakwaan. Berkata Hudzaifah tentang dirinya: “Tidak seorang pun saya lihat yang lebih mirip kepada Rasulullah SAW baik dalam cara hidup, perilaku dan ketenangan jiwanya daripada Ibnu Mas’ud. Dan orang dikenal daripada sahabat Rasulullah sama mengetahui putera daripada Ummi Abdin adalah paling dekat kepada Allah.”

Suatu ketika sahabat memperkatakan peribadi Abdullah bin Mas’ud, kata mereka: Sungguh, sementara kita terhalang, ia diberi restu dan sementara kita berpergian, ia menyaksikan (tingkah laku Rasulullah SAW).”

Labels:

posted by Weblog Master @ 8:45 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Weblog Master
Home: Selangor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

website analyzer

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 2 .Template by Isnaini Dot Com