Login Weblog

Koleksi Artikel 2

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Weblog Master 28 Ogos 2006

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| le-Bookl
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

ILDAS mendidik pendakwah di kalangan saudara baru
Thursday, November 23, 2006
Utusan Malaysia, 23 november 2006

Oleh ABDUL RAHMAN ANUAR

INSTITUT Latihan dan Dakwah Selangor adalah pusat dakwah yang diwujudkan sejak tahun 1995 di pekan Sabak Bernam, Selangor yang pada mulanya dikenali sebagai Pusat Dakwah Selangor (PDS).

Penubuhan PDS berfungsi dan berperanan dalam melaksanakan dakwah dan pengembangan syiar Islam melalui program kursus dan latihan kakitangan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan orang ramai di kalangan masyarakat Islam.

Pada pertengahan tahun 2000, PDS memindahkan operasinya ke bangunan baru di Bandar Ilmu Sungai Lang, Sabak Bernam yang kini dikenali Institut Latihan dan Dawah Selangor (ILDAS)

ILDAS melaksanakan pelbagai kursus dan latihan dengan mewujudkan beberapa pusat latihan pengurusan yang bertanggungjawab menjadi urus setia pelaksanaan kursus dan latihan yang dirancang dari semasa ke semasa.

Pusat-pusat tersebut antaranya ialah Pusat Latihan Pengurusan Am, Pusat Latihan Pengurusan Pendidikan Islam, Pusat Latihan Pengurusan Dakwah, Pusat Latihan Pengurusan Teknologi Maklumat (IT) dan Pusat Latihan Pengurusan Masjid.

Selain kemampuannya mengurus lebih 100 kursus dakwah dengan penyertaan lebih 10,000 peserta setahun, ILDAS terus maju mendepani cabaran-cabaran baru dalam sebuah negeri maju dan memastikan pengurusannya lebih berkualiti melalui pengiktirafan persijilan: MS ISO 9001:2000.

Dalam konteks mengembangkan sumbangan dan peranan dalam kerja-kerja dakwah, ILDAS menggalas tanggungjawab baru melaksanakan program pengajian jangka panjang khusus kepada saudara baru dikenali program Pengajian Sijil Dakwah dan Kepimpinan (PSDK) ILDAS.

Pengarah ILDAS, Mohd. Hidayat Abdul Rani berkata, program tersebut dimulakan pertengahan tahun lalu, apabila seramai 15 pelajar mendaftar untuk mengikuti pengajian itu terdiri daripada saudara baru keturunan India, Cina, Orang Asli dan Iban.

Bagaimanapun hanya 13 pelajar berjaya menamatkan pengajian mereka selama tiga semester dan dianugerahkan Sijil Dakwah dan Kepimpinan ILDAS

Baru-baru ini diadakan konvokesyen pengajian tersebut yang menyaksikan kumpulan pertama pelajar berkenaan menerima sijil masing-masing. Majlis itu disempurnakan oleh Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Datuk Mohd. Adzib Mohd. Isa.

Menurut Mohd. Hidayat, untuk memastikan program Pengajian Sijil Dakwah dan Kepimpinan ILDAS ini benar-benar mampu memenuhi matlamat pelaksanaannya satu silibus khusus untuk pengajian selama tiga semester dirangka.

Katanya, silibus ini digunakan melalui dua kaedah pembelajaran iaitu secara teori di dewan kuliah dan secara praktikal dengan mengadakan program bersama penduduk tempatan dan lain-lain aktiviti berkaitan.

“Penggubalan silibus pengajian ini mula dibangunkan secara bersama antara Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS) dan ILDAS.

“Selain silibus akademik, para pelajar pengajian ini diwajibkan mengikuti program ko-kurikulum seperti membaca al-Quran, menghafaz surah lazim, kelas komputer, kelas pengucapan awam, aktiviti sukan dan rekreasi,” katanya.

Menurut Mohd. Hidayat lagi, para pelajar dibiayai sepenuhnya termasuk kos pengajian percuma di samping perbelanjaan bulanan di tanggung sepenuhnya oleh Lembaga Zakat Selangor (LZS).

“Adalah diharapkan kesemua 13 pelajar yang merupakan graduan sulung ILDAS ini bakal mantap dan berilmu serta mampu menjadi pendakwah yang terbaik,” katanya.

Sehubungan ini, ILDAS turut mengambil inisiatif jangka panjang dengan mengadakan memorandum persefahaman dengan KUIS.

Ia antara lain membolehkan pelajar terlibat berpeluang menyambung pengajian mereka di peringkat Diploma dan Ijazah khususnya di Fakulti Dakwah dan Kepimpinan, KUIS.

“Semoga kesemua pelajar ini mempunyai azam dan keyakinan yang jitu untuk meneruskan pengajian mereka, dengan harapan satu hari nanti mereka akan menjadi pendakwah yang terbaik,” jelas beliau.

Labels:

posted by Weblog Master @ 11:05 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Weblog Master
Home: Selangor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

website analyzer

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 2 .Template by Isnaini Dot Com