Login Weblog

Koleksi Artikel 2

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Weblog Master 28 Ogos 2006

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| le-Bookl
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Harun Tee tertarik bab taharah
Thursday, January 04, 2007
Utusan Malaysia, 4 januari 2007

Oleh: ZUARIDA MOHYIN

HARUN Tee Abdullah dan Hamidah Aliamaran (duduk tengah) diraikan keluarga kedua-dua belah mempelai pada hari persandingan mereka.

UNGKAPAN ‘kebersihan itu sebahagian daripada iman’ adalah sesuatu yang sering kita dengar terutamanya kepada umat Islam. Namun dalam kita terbiasa dan tidak kurang juga yang memandang remeh kepentingan menjaga kebersihan ini, Tee Kian Heng pula tertarik dengan agama Islam sekali gus memeluk Islam bertitik-tolak tentang aspek penjagaan kebersihan sebagaimana tuntutan dalam ajaran Islam.

Apatah lagi, bila Kian Heng atau nama Islamnya Muhammad Harun Tee Abdullah, 26, bertemu dengan ayat al-Quran yang bermaksud: ...Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang banyak bertaubat dan mengasihi orang-orang yang sentiasa mensucikan diri (menjaga kebersihan diri rohani dan jasmani). (al-Baqarah: 222).

Di samping itu, keyakinan anak muda ini turut diperkukuhkan dengan ingatan Baginda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: Kebersihan itu sebahagian daripada keimanan.

“Sebenarnya, sejak kecil lagi saya memang seorang yang begitu prihatin soal menjaga kebersihan. Bukannya hendak mengangkat diri tetapi itulah yang diberitahu orang terutamanya mereka yang rapat dengan saya.

“Mungkin dah memang kebiasaan saya sejak dahulu lagi sudah begitu. Sebab itulah apabila saya menyedari bahawa agama Islam cukup menitikberatkan soal kebersihan atau taharah, secara tidak langsung saya jadi serasi dan tertarik kepada agama Islam ini,” akui anak muda kelahiran kota metropolitan ini dalam pertemuan di ibu pejabat Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim), Jalan Ipoh, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Tambah Harun Tee, setelah bergelar Muslim, barulah beliau teringat kembali kisah yang berlaku lapan tahun lalu. Katanya, ketika itu dia masih menuntut di sekolah menengah dan sedang berehat di rumah. Tanpa disedari, perhatiannya tertumpu kepada sebuah lagu dendangan kumpulan nasyid Raihan.

Sungguhpun Harun Tee tidak mengerti maksud di sebalik lagu dendangan tersebut, hatinya berasa tenang dan mendamaikan sepanjang mengikuti alunan muziknya.

Sayangnya, katanya lagi, minatnya sekadar di situ sahaja tidaklah sehingga mengaitkannya dengan agama Islam, jauh sekali membangkitkan keinginan untuk mengetahui tentang agama tersebut.

Pun begitu, akui anak kedua daripada lima adik-beradik ini lagi, semasa masih dengan agama anutan keluarga iaitu Buddha, pegangan agamanya pada waktu itu tidak berapa mendalam.

Pemahaman Harun Tee tentang Islam kembali berputik apabila beliau memasuki alam pekerjaan pada 1999. Selepas menamatkan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Harun Tee diterima bekerja di sebuah pusat membeli-belah di Cheras.

“Di sinilah saya bergaul dengan teman-teman sekerja yang beragama Islam. Sepanjang dalam pergaulan itulah saya tertarik dengan cara hidup orang Islam, disiplin, ketaatan kepada Tuhan dan yang paling saya tertarik ialah bab menjaga kebersihan bukan sahaja pada aspek luaran tetapi kerohanian.

“Apabila perhubungan kami semakin serasi dan selesa, saya mula meminta diajarkan tulisan jawi. Pada masa itu saya sekadar suka-suka kerana merasakan ia seperti satu seni yang cukup unik.

“Pada penghujung 1999, saya berkenalan dengan isteri selepas belajar tulisan jawi daripada kakak kepada isteri saya (kakak ipar). Lama-kelamaan saya semakin tertarik kepada Islam, bukan kerana cinta kepada gadis Melayu tetapi kecintaan kepada agama Islam itu sendiri yang dirasakan sesuai dengan fitrah manusia,” cerita Harun Tee yang baru mendirikan rumah tangga dengan gadis pilihan hatinya, Hamidah Aliamaran, 24, pada 3 Disember lalu.

Majlis pernikahan berlangsung pada 11 November tahun yang sama.

Berkongsi kisah yang membawa kepada pengislaman beliau, kata Harun Tee setahun sebelum mengambil keputusan mengucap syahadah pada 12 Februari 2004, beliau pernah ke Perkim setelah diberitahu oleh beberapa teman tentang peranan pertubuhan ini berkaitan orang yang baru berjinak dengan Islam serta saudara baru.

“Saya rasa agak terkejut kerana sungguhpun saya dilahir dan dibesarkan di Kuala Lumpur, sedikitpun saya tidak tahu kewujudan Perkim apatah lagi, mengetahui fungsi dan peranannya. Akhirnya, saya memberanikan diri menjejakkan kaki ke tingkat empat, bangunan Perkim.

“Dari situlah, fikiran saya mula terbuka dan mengetahui bahawa bukan saya seorang sahaja bangsa asing yang beragama Islam. Semasa mengikuti kelas-kelas kendalian Perkim, saya berkenalan dengan ramai saudara baru dan mereka yang baru belajar mengenali agama Islam,” jelasnya.

Harun Tee mula mempelajari tentang Nabi Adam, kejadian manusia selain mendapat tunjuk ajar tentang solat daripada Ustaz Basri.

“Setelah saya benar-benar berkeyakinan, saya terus ke Perkim dan mendaftar untuk memeluk Islam.

“Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar meskipun ia dilakukan secara bersendirian tanpa pengetahuan keluarga terdekat,” terang Harun Tee yang berterima kasih kepada pihak yang sudi menjadi saksi sewaktu melafazkan syahadah.

Mengenai faktor yang menjadi kekuatan kepadanya selepas bersendirian bergelar Muslim, Harun Tee berkata, sentiasa berfikiran positif serta sokongan isteri dan segelintir masyarakat Islam di kawasan tempat tinggalnya sudah memadai dalam mengharungi cabaran bergelar saudara baru.

Beliau juga bersyukur dengan hidayah yang diterima daripada Allah sungguhpun baru dua tahun memeluk Islam. Malah kesungguhannya mempelajari dan mendalami Islam seperti mempraktikkan ibadat puasa selama tiga tahun sebelum pengislaman, ada kebaikan yang tidak disedari.

“Di awal-awal dulu, saya tidak menghadapi masalah melaksanakan tanggungjawab seorang Muslim seperti solat dan menjaga pemakanan kerana saya akan dirikan solat di surau berdekatan rumah, manakala waktu makan saya berada di tempat kerja.

“Alhamdulillah, saya bersyukur kerana keluarga tidaklah menentang hebat mungkin kerana sikap keterbukaan mereka.

“Apa yang saya lebih bersyukur ialah apabila hasrat mendirikan rumah tangga dipermudahkan Allah apabila Baitulmal menyediakan skim bagi warga kota terutamanya mualaf mendapatkan bantuan kewangan,” kata Harun Tee yang juga antara pengantin yang diraikan beramai-ramai oleh Baitulmal, Wilayah Persekutuan November lalu.

Labels:

posted by Weblog Master @ 7:07 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Weblog Master
Home: Selangor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

website analyzer

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 2 .Template by Isnaini Dot Com