Login Weblog

Koleksi Artikel 2

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Weblog Master 28 Ogos 2006

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| le-Bookl
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Fikir masak-masak sebelum mengahwini saudara baru
Thursday, December 28, 2006
Utusan Malaysia, 28 Disember 2006

Oleh MOHD. SAIFUL MOHD. SAHAK

Walaupun sudah memeluk agama Islam, ikatan kekeluargaan Salmah Abdullah (dua dari kanan) masih erat apabila beliau turut menyambut hari jadi ibu saudaranya di Genting Highlands, Pahang.

SALMAH Abdullah, 68, reda dengan penentuan ilahi apabila mengenang nasib yang menimpa dirinya dengan pelbagai cabaran dan dugaan hidup yang terpaksa di tempuhi sepanjang bergelar seorang muslim.

Hatinya terbuka untuk memeluk Agama Islam setelah mendapat nur dengan bantuan jejaka yang kini suaminya yang terpaut akan kecantikan Salmah pada alam remaja.

Niat mendirikan rumah tangga dengan jejaka pilihan semasa berusia 18 tahun pada mulanya mendapat tentangan ahli keluarga terutama ibu dan bapa yang ketika itu berlainan agama. Namun, kecintaan terhadap agama Allah mengubah dirinya menjadi seorang muslim sejati.

“Pada ketika itu, hati saya berbelah bagi untuk memilih keluarga atau suami, namun saya berdoa kepada tuhan yang esa untuk membukakan hati saya untuk menerima agama ini atau sebaliknya. “Hari demi hari saya memikirkan perkara ini, namun jawapan bersalah masih membelenggu diri ini sekiranya tindakan yang ambil menyebabkan dirinya disisihkan oleh keluarga dan saudara mara,” katanya kepada Utusan Malaysia, baru-baru ini. Namun Allah masih memberinya peluang dan hidayah apabila keluarga mertua sebelah suami bertandang ke rumah keluarga dengan niat dan hajat untuk menjadikan saya sebagai menantu. “Akhirnya ibu-bapa dan keluarga saya menerima niat tersebut dengan harapan demi kebahagiaan saya di dunia dan akhirat,” jelasnya.

Tahun 1957 yang juga tahun kemerdekaan negara merupakan detik tahun keramat kepada Salmah yang mengahwini suami tercinta selepas setahun memeluk Islam.

Kata Salmah, detik-detik indah perkahwinan itu diabadikan sebagai kenangan yang sukar digambarkan kerana perkahwinan tersebut mendapat restu daripada kedua-dua belah pihak keluarga.

Kini hampir 50 tahun setelah memeluk agama Islam kehidupan saya terus berubah di samping mendapat hidayah dan bimbingan untuk mengamalkan ajaran Islam sepenuhnya.

“Kehidupan saya bertambah bahagia setelah dikurniakan dengan enam orang anak yang merupakan pengikat kasih sayang. Saya bimbing dan memberi tunjuk ajar kepada mereka.

“Kehidupan saya dirahmati oleh Allah s.w.t kerana memberi saya rezeki yang melimpah ruah demi menyara saya dan anak-anak tercinta,” tambahnya yang menetap di Selayang Baru, Kuala Lumpur.

Namun kebahagiaan itu tidak kekal lama. Setelah 38 tahun mendirikan rumah tangga pasangan ini akhirnya berpisah.

“Hati ini luluh dan pasrah kerana suami yang merupakan tempat bergantung selama ini membuat keputusan berkahwin dengan wanita lain disebabkan masalah peribadi,” katanya.

Pada waktu itu, beliau mula tertekan dan keadaan semakin terumbang-ambing dan hatinya mula berkata-kata dan merasakan tiada guna lagi untuk hidup di dunia ini.

“Pada waktu itu, saya mula membawa diri bersama-sama dengan rakan-rakan agama lama saya iaitu buddha, dari situ saya mula takut dan gusar kerana merasakan bahawa keinginan untuk kembali kepada agama asal mula tergambar di fikiran saya.

“Namun alhamdulillah, saya mengucap panjang dan memohon kepada Allah supaya terus memberi kekuatan kepada diri saya. Hati saya mula tidak tenteram dan perasaan ketika itu mula berbelah bahagi dan akhirnya, saya membuat keputusan untuk berjumpa seorang ustaz bagi mendapatkan pandangan dan nasihat apakah tindakan yang perlu dilakukan demi kebaikan diri saya dan anak-anak,” jelasnya.

Benarlah Allah itu maha adil dan penyayang kepada umatnya. Setelah berbincang dengan sedalam-dalamnya, ustaz mencadangkan agar beliau mengerjakan umrah bagi mendapat ketenangan di samping melakukan amal ibadat yang dituntut oleh Allah s.w.t.

“Pandangan ustaz itu saya terima dan pada tahun itu juga, saya mengerjakan umrah. Apabila sampai di sana, hati saya benar-benar mendapat ketenangan dan seolah tuhan memberi hidayah kepada saya untuk terus melakukan amal ibadat dan mengikut ajarannya.

“Saya teruja melihat masyarakat di sana kerana sifat mereka yang sentiasa membimbing di antara satu sama lain. Di Mekah, alhamdulillah saya turut dimurahkan rezeki di samping diberi kesihatan yang baik untuk menunaikan ibadat,” katanya gembira.

Di Tanah Suci, Salmah mendapat satu petunjuk lagi apabila mendapat kenalan daripada pelbagai bangsa dan negeri yang berpusu-pusu untuk mengajarnya membaca al-Quran.

Katanya, kadang-kadang timbul perasaan malu dalam diri, namun apabila melihat mereka yang bersungguh-sungguh mengajarnya, beliau mula memahami bahawa Allah s.w.t sentiasa memberi pertolongan kepada umatnya yang dalam kesusahan.

Beliau juga sentiasa bermohon kepada Allah s.w.t untuk terus membimbingnya dan anak-anak ke jalan yang benar.

“Kini setelah kembali ke tanah air, saya memperbanyakkan amalan dengan mengikuti program-program yang dianjurkan oleh Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) cawangan Selayang Baru dan surau yang berdekatan,” katanya.

Wanita yang berusia lebih setengah abad ini berpegang dengan prinsip setiap manusia perlu mengelak daripada sifat tamak, haloba dan kedekut serta jangan menghina sesama manusia.

Dalam menghabiskan sisa-sisa kehidupannya yang semakin senja, Salmah mengingatkan kepada setiap Muslim yang ingin mendirikan rumah tangga dengan bangsa asing yang berlainan agama, agar memikirkannya dengan masak.

Katanya, ini bagi mengelakkan berulangnya peristiwa yang menimpa dirinya yang hampir kembali semula ke agama asal apabila berlaku perceraian.

“Pegangan agama dan pedoman yang tidak kuat di dada merupakan penyebab kepada masalah yang berlaku pada hari ini.

“Keadaan akan bertambah sulit apabila, mereka tiada tempat mengadu dan tidak dipedulikan oleh masyarakat. Mereka menjadi mangsa kepada keadaan secara langsung merosakkan imej Islam itu sendiri dari persepsi pandangan agama lain,” katanya.

Labels:

posted by Weblog Master @ 8:20 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Weblog Master
Home: Selangor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

website analyzer

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 2 .Template by Isnaini Dot Com