Login Weblog

Koleksi Artikel 2

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Weblog Master 28 Ogos 2006

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| le-Bookl
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Pengkaji mohon sumbangan bina dua wakaf
Monday, December 18, 2006
Utusan Malaysia, 18 Disember 2006

Oleh MOHD. SAIFUL MOHD. SAHAK

PERSATUAN Pengkajian Khazanah Klasik Nusantara (Pengkaji) dan Khazanah Fathaniyah telah menganjurkan majlis silaturahim serta meraikan dua kakitangannya yang mendirikan rumahtangga.

Mereka ialah Azrul Basarudin dan Kamarulzaman Mohd Umar dengan pasangan masing-masing Maisah Anwarul Anam dan Rohaya Abdul Rahman.

Majlis seumpama itu turut diadakan dengan hasrat untuk menjalinkan keakraban dan ikatan ukhuwah sesama ahli dan masyarakat yang bersama-sama membantu dan menyokong usaha dalam memperkembangkan ilmu sejarah keislaman secara profesional. Ia merangkumi dalam dan luar negara yang mengiktiraf Pengkaji sebagai badan yang dilantik untuk menjadi sebuah pusat penyelidikan dan penyebaran khazanah klasik moden dunia Melayu alaf baru kini.

Pengerusinya, Abdul Rahman Mohamed berkata, majlis itu dilaksanakan demi memperkenalkan fungsi dan peranan Pengkaji yang merupakan tempat rujukan dan maklumat bahan-bahan berkaitan tokoh-tokoh Islam kepada pengkaji atau penyelidik dari universiti, organisasi, guru-guru, ulamak dan orang ramai.

Katanya lagi, sejak 1990 sehingga kini, lebih 1,000 pengunjung yang terdiri daripada kalangan mahasiswa dan pensyarah dari pelbagai institusi pengajian tinggi untuk tugasan sarjana dan doktor falsafah mereka.

Di samping itu, Pengkaji turut diiktiraf sebagai pencetus sejarah kepada ideologi Islam baru Malaysia yang berperanan dalam mendokumentasikan segala bahan-bahan sejarah karya ulama silam Asia Tenggara dengan menerbitkan semula hasil itu kerana ia merupakan sumber pengetahuan dan ilmiah bagi generasi akan datang.

Turut hadir hari itu, Penaung Pengkaji, Wan Mohd. Shaghir Abdullah.

Pengkaji bersama Khazanah Fathaniyah sebuah syarikat yang dilantik dalam menyebarkan dakwah melalui penerbitan bahan-bahan khazanah ulama Alam Melayu melalui terbitannya seperti buku-buku dan risalah.

Bahan-bahan terbitan tersebut boleh diperoleh di pusat jualannya di No. 33 Jalan Batu Geliga Satu, Taman Melewar, 68100 Batu Caves, Kuala Lumpur atau menghubungi di talian 03-6189 7231

Pengkaji turut memohon sumbangan orang ramai mengenai pembelian dua buah rumah teres di Taman Melewar untuk dijadikan wakaf. Kedua-dua unit rumah itu dinamakan Dewan Syeikh Daud Bin Abdullah Al-Fathani dan Dewan Syeikh Ahmad Bin Muhammad Zain Al-Fathani.

Kedua-dua wakaf tersebut berfungsi dalam memperkembangkan pelbagai kitab pengarangan para ulama dunia Melayu yang dibimbing sendiri oleh penaung Pengkaji, Wan Mohd. Shaghir Abdullah serta dijadikan sebagai tempat pengumpulan, penyimpanan dan mendokumentasikan segala manuskrip, kitab, buku dan segala bahan yang bersangkut paut dengan dunia Islam global.

Program rangka panjang kedua-dua dewan itu akan digunakan untuk pendidikan bagi peringkat kanak-kanak, pelajar, mahasiswa dan golongan intelek.

Sumbangan wakaf boleh dibuat secara tunai atau cek atas nama Bendahari Persatuan Pengkajian Khazanah Klasik Nusantara Malaysia atau melalui Bank Muamalat di No. akaun 1406-000-2431-712

Labels:

posted by Weblog Master @ 7:38 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Weblog Master
Home: Selangor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

website analyzer

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 2 .Template by Isnaini Dot Com