Login Weblog

Koleksi Artikel 2

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Weblog Master 28 Ogos 2006

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| le-Bookl
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Kasih saudara baru 14 pasangan pengantin diraikan
Thursday, December 21, 2006
Utusan Malaysia, 21 Disember 2006

Oleh: W. RAHIMAD DRAMAN

MERIAH...Pasangan pengantin saudara baru yang diraikan diDewan Orang Ramai Taman Gemilang, Dengkil, Selangor, baru-baru ini.

Jodoh bagi pasangan hidup itu tidak mengenal jarak, tempat, rupa, bangsa dan keturunan. Jika sudah tersurat itu jodoh pasangan hidupnya, akan termeterailah janji melalui ijab dan kabul.

Itulah yang berlaku kepada 14 pasangan pelbagai bangsa dan keturunan sekitar Dengkil, Daerah Sepang Selangor baru-baru ini, apabila mereka dikembalikan kepada agama fitrah, Islam untuk disatu dan diikat sebagai suami isteri melalui ijab dan kabul.

Kesemua 14 pasangan dari pelbagai kepercayaan dan agama sebelum ini, dihimpunkan pada majlis persandingan besar-besaran yang meriah dalam program Mutiara Kasih Saudara Baru Daerah Sepang di Dewan Orang Ramai Taman Gemilang, Dengkil, Ahad lepas.

Ia adalah usahasama Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Jabatan Agama Islam Daerah dan Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA) Daerah Sepang serta Jawatankuasa Penduduk Taman Gemilang dan Ahli Parlimen Sepang.

Program dua hari itu turut disertakan dengan kursus dan bimbingan berumahtangga serta tanggungjawab sebagai suami dan isteri menurut tuntutan Islam untuk pasangan terlibat.

Meskipun hidup dan membesar bukan sebagai Muslim, namun dengan kehendak Allah s.w.t., hidayah agama suci itu mengetuk pintu hati mereka untuk kembali kepada agama fitrah itu dalam memulakan penghidupan baru sebagai suami isteri.

“Pengaruh dan dorongan kawan-kawanlah yang membawa saya untuk mendekati Islam, belajar dan akhirnya melafazkan syahadah,” cerita Muhammad Nazri Abdullah, 20, yang melafaz syahadah tiga bulan lalu.

Berketurunan Orang Asli dari suku Temuan dari Kampung Orang Asli Jenderam Hilir, Dengkil, jodohnya adalah dengan masyarakat serumpun tetapi dari suku yang berbeza.

Bekerja sebagai penghias taman di salah sebuah agensi landskap di Dengkil, beliau memilih Siti Rosmaria Abdullah dari suku Mahberi di Kampung Bumbung, Pulau Carey di Banting sebagai teman hidupnya.

Lebih menarik, Siti Rosmaria, 20, turut tertarik dengan Islam dan mengikut jejak Muhammad Nazri meskipun ahli keluarga masing-masing belum mendapat hidayah untuk menjadi Muslim.

Mereka adalah pasangan tunggal yang dinikahkan pada majlis persandingan beramai-ramai dalam program Mutiara Kasih Saudara Baru yang julung kali diadakan di daerah tersebut.

Sementara itu, 13 pasangan lain diijab dan kabul dalam tempoh antara dua bulan hingga dua tahun lalu.

“Sebenarnya program ini adalah untuk mengalu-alukan mereka sebagai saudara seagama di samping meraikan dan berkongsi kegembiraan bersejarah mereka secara bersama,” kata Ahli Parlimen Sepang, Datuk Ir. Mohd Zain Mohammed.

Beliau yang juga Timbalan Menteri Kerja Raya turut merasmikan program serta merenjiskan bunga rampai pada pasangan di majlis persandingan beramai-

ramai itu.

Bagi pasangan yang disatukan lebih lapan bulan lalu, Mohd Assamarkandi Lee Abdullah, 26, dan Norliza Ada, 24, majlis tersebut akan menjadi sejarah manis untuk mereka.

“Saya amat terharu kerana tidak menyangka akan diraikan dengan majlis yang meriah sebegini,” katanya yang berasal dari Kota Kinabalu, Sabah.

Anak tunggal yang menjadi yatim piatu sejak lebih 10 tahun lalu ini sedang menuntut di tahun dua Institut Dakwah Islam Perkim di Pangkalan Chepa, Kelantan.

Dilahirkan dalam keluarga yang menganut kristian 26 tahun lalu, Mohd. Assamarkandi mendapat hidayah setelah melalui pelbagai ranjau kehidupan selepas kematian ibu bapanya sejak lebih lima tahun lalu.

“Saya merantau ke Kelantan untuk mendalami ilmu Islam dan ditakdirkan pula bertemu rakan yang sealiran semasa belajar di sana,” cerita bakal pendakwah kini mengikuti diploma pengajian Dakwah dan al-Quran di Institut Dakwah Islam Perkim itu.

Bercita-cita melanjutkan pengajian ke Mesir, Mohd. Assamarkandi berkata, perkahwinannya menguatkan lagi azam dan semangat membantu meningkatkan lagi syiar Islam khususnya kepada saudara baru.

Isterinya, Norliza yang dinikahi pada 9 Mac lalu membesar dengan kepercayaan masyarakat Orang Asli di Kampung Bukit Tampoi, Dengkil sebelum mendapat nur Islam.

Lain pula dengan kisah pasangan Sulaiman Veeran Amir Abdullah, 21 dan isterinya, Umi Kalsum Othman, 18.

Walaupun mereka dari kaum yang sama iaitu India, tetapi masing-masing mempunyai latar belakang kepercayaan agama berbeza.

Sulaiman dilahir dan dibesarkan dalam keluarga beragama hindu, manakala Umi Kalsum adalah dari keluarga India Muslim.

Tetapi beliau kembali kepada Islam hampir lima tahun lalu setelah mula mengenali dan menyelami agama suci itu ketika di bangku sekolah lagi.

Lebih bermakna bagi Sulaiman yang berasal dari Dengkil, apabila ibu bapanya turut mendapat hidayah menjadi Muslim selepas dua bulan dia melafazkan syahadah.

“Kini saya rasa lebih sempurna apabila mendapat pula seorang isteri dari keluarga yang beramal dengan Islam,” kata penuntut tahun tiga pengajian diploma dakwah dan al-Quran Institut Dakwah Islam Perkim di Kelantan itu.

Labels:

posted by Weblog Master @ 8:12 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Weblog Master
Home: Selangor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

website analyzer

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 2 .Template by Isnaini Dot Com