Login Weblog

Koleksi Artikel 2

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Weblog Master 28 Ogos 2006

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| le-Bookl
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Mustafa Wong ‘wakafkan’ diri untuk agama Islam
Thursday, January 11, 2007
Utusan Malaysia, 11 Januari 2007

Oleh ZUARIDA MOHYIN

Muhammad Mustafa Wong Abdullah.

BERDAKWAH, ramai melihat bidang atau pekerjaan ini dilakukan dengan penyampaian ceramah secara formal atau informal sama ada di institusi agama atau premis seperti rumah, pejabat dan sebagainya.

Di samping, kebiasaannya kerja-kerja ini dilakukan oleh mereka yang bergelar ustaz dan ustazah.

Hakikatnya, anak kelahiran Bachok, Kelantan, Muhammad Mustafa Wong Abdullah, 45, melihat hal ini dari sudut yang berbeza dan lebih global sekali gus berusaha membawa istilah ikram ke dalam kehidupan agar menjadi budaya umat Islam di negara ini.

“Ikram yang bermaksud menghormati dan memuliakan orang lain adalah istilah bahasa Arab. Istilah ini tidak ada dalam kamus orang bukan Islam.

“Oleh itu, adalah lebih baik sekiranya ikram ini dimulakan oleh orang Islam sendiri, barulah imej Islam yang sebenar muncul. Di samping, orang Islam hari ini perlu ada penglibatan dalam apa juga aktiviti ke arah agama walaupun ia adalah sesuatu yang mudah,” katanya kepada Mega, baru-baru ini.

Beliau berkata demikian kerana merasakan orang Islam tidak memadai dengan mengikuti ceramah agama semata-mata. Ditambah, persekitaran kini yang sangat mencabar dan terlalu mengejar duniawi sehingga alpa dengan tanggungjawab mereka sebagai khalifah di muka bumi ini.

“Pengalaman dua kali mengikuti ibu berkunjung ke rumah jiran bangsa Melayu di mana kami dihidangkan sekadar teh kosong dan biskut.

“Sungguhpun perbuatan jiran itu nampak mudah tetapi ia menusuk hati dan saya ingat sehingga kini, biarpun ia berlaku semasa saya berusia antara tujuh hingga lapan tahun dahulu,” kata Muhammad Mustafa.

Beliau lebih selesa menggelarkan dirinya pekerja agama bebas yang menyasarkan kumpulan bukan Islam dan orang Islam yang ‘jauh’ dalam kerja-kerja dakwahnya.

Akui anak keenam daripada sembilan adik-beradik ini lagi, simpati dengan nasib orang bukan Islam yang akan kekal diazab di neraka memberi semangat kepadanya membuat kerja-kerja yang masih baru kepada masyarakat Islam negara ini.

Kata beliau, sebagaimana mengambil berat soal kehidupan duniawi maka alam kerohanian juga perlu menjadi keutamaan.

Seseorang pesakit yang menderita penyakit yang membawa maut akan tamat penderitaannya selepas dia meninggal. Namun seseorang yang tidak mengenali Penciptanya akan sentiasa menerima azab.

Secara luarannya, antara seorang bukan Islam dengan Islam, tidak ada bezanya. Mereka makan, minum, berkeluarga dan sebagainya.

“Tetapi kenyataannya, kedua-dua kumpulan insan ini jauh perbezaan umpama langit dengan bumi iaitu satu kekal dalam api neraka dan satu lagi merasai hidup di syurga. Yang membezakannya ialah iman di dada.

“Lantaran itu, konsep dakwah mestilah dilihat secara menyeluruh dan menjadi tanggungjawab setiap manusia mengetahui kelebihan memperoleh iman sebelum ajal tiba,” jelasnya.

Selain itu, adalah menjadi tanggungjawab Muslim menjelaskan perbezaan antara iman yang teguh dengan iman yang lemah serta mencapai kehebatan di dunia setara dalam bidang kerohanian.

Kemanusiaan

“Selain itu, menerangkan kepada manusia tentang kehidupan selepas kematian, mempraktikkan ‘amar maaruf nahi mungkar’, memiliki jiwa kemanusiaan kepada semua makhluk di dunia ini dan mencari jalan paling berhikmah mengajak umat Islam yang ‘jauh’ supaya kembali kepada Din Islam,” katanya yang berusaha mengubah persepsi mengatakan agama adalah isu sensitif.

Sungguhpun diakui terdapat banyak pertubuhan bukan kerajaan yang menjalankan dakwah Islamiah kepada sasaran tertentu, namun kata Muhammad Mustafa kebanyakan daripadanya lebih menumpukan kepada umat Islam.

Lantaran itu, apa yang lebih menjadi fokusnya ialah mendekati orang awam sama ada yang berminat kepada Islam atau tidak dan umat Islam yang ‘jauh’ malah sehingga sanggup melalui pelbagai kaedah dan jalan.

Apa yang pasti, adalah menjadi tanggungjawab Muslim menunjukkan gambaran sebenar tentang Islam kepada golongan ini.

Berkongsi kisah awal yang membawa kepada penghijrahan akidah, cerita Muhammad Mustafa semasa zaman persekolahan menengah rendah, beliau suda mula dan sentiasa memikirkan tentang kejadian alam, manusia dan makhluk di muka bumi ini apatah lagi, dengan kisah yang diajarkan oleh ustaz di sekolah.

“Pantai Irama, Bachok menjadi saksi kepada semua itu.

“Apa tidaknya, memandangkan rumah saya tidak sampai 50 meter dari pantai maka boleh dikatakan banyak masa saya dihabiskan di tepi pantai ini,” katanya.

Namun yang menjadi titik-tolaknya ialah selepas memperoleh keputusan baik dalam LCE (sekarang Penilaian Menengah Rendah). Ini kerana beliau berniat sekiranya lulus dengan baik, akan mengabdikan diri untuk agama Islam.

“Malah acap kali mendengarkan takbir raya, semacam ada satu perasaan syahdu dan menusuk kalbu serta saya suka dengan pembersihan diri seperti berwuduk. Menyedari pada masa itu dari segi undang-undang, saya masih belum layak bertukar agama, tetapi saya telah mewakafkan diri kepada agama Allah itu,” tambahnya.

Menurut Muhammad Mustafa, semasa menuntut di tingkatan enam di Kolej Maktab Sultan Ismail, Kota Bharu, meskipun kepercayaannya kepada Islam tidak berbelah bahagi tetapi beliau pernah mendekati agama Kristian secara serius.

“Namun ia sekadar penuhi keinginan dalaman agar menambah keyakinan kepada Islam,” katanya yang berdakwah ke seluruh dunia dengan memulakan ekspedisi di Eropah memandangkan abangnya menetap di Sweden.

Jemaah tabligh

Sambung Muhammad Mustafa, selepas tamat peperiksaan HSC (kini STPM) beliau berangkat ke Frankfurt, Jerman dan dua minggu selepas itu barulah menjumpai masjid bangsa Turki dan di situlah beliau membuat mengucap syahadah iaitu pada 20 Mei 1982 dan menggunakan nama Ali Osman.

“Bermula dari situlah saya mengenali jemaah tabligh dari Kuwait dan bermulalah diari bergelar ahli tabligh. Selepas mengikuti jemaah dari Kuwait saya menyertai pula jemaah tabligh dari India sebelum pulang sekejap ke tanah air sebelum ke New Delhi, Calcutta melalui Pulau Pinang dan Bangkok,” katanya lagi.

Namun, hasratnya tidak kesampaian kerana dinasihatkan agar tidak belajar sepenuh masa sebaliknya belajar sambil bertabligh. Sebelum pulang ke Malaysia, beliau sempat ke Bangladesh, Pakistan selain India.

“Kebetulan pada masa saya balik ke tanah air, ada perhimpunan seluruh dunia bagi tabligh di Terengganu. Saya sekali lagi mengucap syahadah di Jabatan Agama Islam Kota Bharu dan menggunakan nama sekarang atas pemberian seorang teman dalam tabligh yang bermimpi nama tersebut,” jelasnya.

Beliau juga pernah menjadi guru sementara di sebuah sekolah swasta di Kota Bharu selama tiga bulan sebelum sekali lagi berhasrat meneruskan cita-cita berdakwah bermula di Eropah.

Alhamdulillah, dengan bantuan ibu, Muhammad Mustafa berjaya ke Eropah dari Bangkok, Thailand setahun kemudian.

“Oleh kerana masih terikat dengan jemaah tabligh, saya tidak berani keluar daripada jemaah untuk meneruskan hasrat awal iaitu berdakwah sendirian.

“Selama lebih kurang dua tahun setengah di Eropah saya berdakwah ke Sweden, Norway, Jerman, Austria, Czechoslovakia, Hungary, Belgium, England,” kata bapa kepada empat anak berusia antara 15 hingga 21 tahun ini.

Akhirnya, Muhammad Mustafa yang ‘mewakafkan’ dirinya kepada agama Islam memberanikan diri meneruskan cita-cita berdakwah kepada bukan Islam bermula pada awal 1990-an dan menggelarkan dirinya pekerja agama.

Kesungguhannya membawa kejayaan kepada beberapa projek kelolaannya antaranya pengedaran poskad kepada pelancong asing di Masjid Negara, Kuala Lumpur dan projek mendekati remaja lepak dengan kerjasama Perpustakaan Kuala Lumpur di Pasar Seni, Kuala Lumpur.

Beliau sekali lagi menyeru terutamanya kepada umat Islam supaya menghayati kaedah ikram lebih-lebih lagi kepada umat akhir zaman.

Prinsipnya, keyakinan yang cukup kuat menyebabkan dia masih bertahan sehingga kini walau apa juga cabaran melanda.

Muhammad Mustafa boleh dihubungi di talian 012-6241 418 untuk sebarang pertanyaan berkaitan saham akhirat.

Labels:

posted by Weblog Master @ 9:26 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Weblog Master
Home: Selangor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

website analyzer

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 2 .Template by Isnaini Dot Com