Login Weblog

Koleksi Artikel 2

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Weblog Master 28 Ogos 2006

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| le-Bookl
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Balutan luka tak jejas air sembahyang
Friday, December 08, 2006
Berita Harian, 8 disember 2006


Islam benarkan Sohibul Jabirah jika wujud halangan dari segi perubatan

SOLAT adalah Rukun Islam terpenting, kerana itu Allah menjemput Rasulullah SAW datang sendiri menerima perintah mendirikan solat daripada Allah dalam peristiwa Israk dan Mikraj.

Solat juga adalah ibadah pertama dihisab di hari kiamat. Rasulullah bersabda dalam hadis yang diriwayatkan oleh Al-Tabarani yang mafhumnya: “Amal seorang hamba paling awal dihitung pada hari kiamat ialah solat. Jika solatnya baik maka baiklah seluruh amalnya, sebaliknya jika rosak solatnya maka rosaklah seluruh amalnya".

Rasulullah berpesan pada saat akhir sebelum menghembuskan nafasnya yang terakhir, sebelum meninggalkan dunia yang fana ini dan menuju alam baka untuk bertemu dengan Allah supaya sentiasa menjaga solat. Bahkan dalam mafhum hadis yang lain Rasulullah menegaskan tanda yang dapat membezakan seseorang dengan kekufuran ialah meninggalkan solat.

Sebagai tanda begitu pentingnya ibadat solat ini, maka ia tidak akan berjaya melaksanakannya tanpa memperhatikan kesucian dan kebersihan. Maka, syarat yang pertama perlu diperhatikan ialah bersuci terutama sekali wuduk. Kesempurnaan wuduk akan menentukan kesempurnaan solat.

Oleh itu, hendaklah mengetahui perkara rukun, sunat dan perkara yang membatalkan dalam berwuduk. Wuduk bermaksud membasuh dan menyapu anggota tertentu dengan air dan dilaksanakan mengikut cara yang tertentu dengan niat berwuduk.

Rukun Wuduk

1. Niat ketika mula membasuh muka.
2. Membasuh muka.
3. Membasuh dua tangan hingga ke siku.
4. Menyapu kepala dengan air, sekurang-kurangnya tiga helai rambut pada had kepala.
5. Membasuh dua kaki hingga ke dua buku lali.
6. Tertib.

Amalan Sunat Wuduk

1. Membaca Bismillah.
2. Membasuh dua tangan hingga ke pergelangan tangan.
3. Berkumur.
4. Menyedut air ke dalam hidung.
5. Melebihkan kawasan basuhan tangan hingga ke atas siku.
6. Menyapu air seluruh kepala bagi lelaki dan separuh kepala bagi wanita.
7. Menyapu air seluruh telinga luar dan dalam, sebaik-baiknya ketika menyapu kepala hendaklah disertakan menyapu telinga.
8. Menyelati janggut yang tebal.
9. Menyelati jari tangan dan kaki.
10. Melebihkan kawasan basuh kaki hingga ke atas buku lali.
11. Mendahului anggota kanan dari anggota kiri.
12. Membasuh dan menyapu sebanyak tiga kali.
13. Muwalat (berturutan).

Perkara yang membatalkan wuduk:

1. Keluar sesuatu dari qubul atau dubur.
2. Tidur tanpa menetapkan kedudukan punggungnya.
3. Hilang akal.
4. Menyentuh zakar, faraj atau dubur manusia dengan tapak tangan atau perut jari tangan.
5. Bersentuhan kulit di antara lelaki dan perempuan yang harus berkahwin. Menurut satu pandangan dalam Mazhab al-Shafie, hanya batal wuduk jika bersentuh dengan syahwat.

Pendapat yang kedua ini yang kita pakai ketika berada di Tanah Suci Makkah semasa melaksanakan ibadat haji kerana keadaan yang terlalu sesak yang menyebabkan sukar untuk mengelak daripada bersentuhan antara lelaki dan perempuan.

Bagi mereka yang berhalangan untuk berwuduk, terutama kerana ketiadaan air, sakit atau sebagainya, maka hendaklah bertayamum. Tayamum adalah menyapu debu tanah yang suci ke muka dan ke tangan hingga ke siku dengan niat dan syarat tertentu.

Tayammum digunakan sebagai gantian kepada wuduk dan mandi wajib disebabkan keuzuran, berhalangan menggunakan air atau tidak terdapat air.

Rukun dan cara tayamum

1. Niat.

'Sahaja aku bertayamum untuk mengharuskan kefarduan solat kerana Allah'

2. Menepuk dua tapak tangan dengan keadaan jari terbuka ke debu tanah. Menipiskan debu dengan mengetuknya dan seterusnya menyapukan ke muka serta berniat.

3. Menepuk dua tapak tangan dengan keadaan jari terbuka ke debu tanah dan menipiskan debu dengan mengetuknya dan seterusnya menyapukan ke dua tangan hingga ke siku.

4. Tertib.

Perhatian:

1. Cara bertayamum untuk hadas kecil dan hadas besar adalah sama.

2. Satu tayamum hanya untuk satu perkara wajib dan beberapa sunat.

3. Solat dengan tayamum kerana ketiadaan air tidak perlu diulangi selepas diperolehi air walaupun waktu solat itu masih ada.

Satu perkara yang perlu diketahui mengenai bersuci ini ialah apabila seseorang luka atau patah yang terpaksa dibalut, dibelat atau seumpamanya seperti simen dan lain-lain. Maka cara berwuduk ini dikenali sebagai wuduk Sohibul Jabirah.

Sohibul Jabirah ialah orang yang ada balutan atau tempelan yang diletakkan kerana keperluan perubatan. Balutan atau tempelan itu menghalang air sampai ke kulit.

Jika balutan dan tempelan itu pada anggota wuduk, dia hendaklah berwuduk seperti biasa, menyapu air ke atas balutan dan bertayamum bagi menggantikan bahagian yang tidak dapat sampai air itu.

Contoh: Jika balutannya pada jari, dia hendaklah berwuduk seperti biasa dan ketika membasuh tangan dia hendaklah membasuh bahagian tangan yang boleh menerima air dulu, menyapu air ke atas balutan tersebut dan jari yang berbalut itu boleh diganti dengan tayamum kemudian barulah dia menyapu kepalanya. Begitulah yang dia perlu lakukan pada balutan membabitkan anggota wuduk yang lain.

Dia wajib mengqadakkan semula solatnya jika:

a. Balutan itu di atas anggota tayamum.

b. Ketika balutan diletakkan dia tidak di dalam keadaan suci.

c. Balutan itu melebihi had yang sepatutnya.

Berdasarkan pandangan kedua Imam Syafie, Sohibul Jabirah hendaklah berwuduk seperti biasa dan hanya menyapu air pada balutan tersebut. Dia digalakkan mengqadakan solatnya selepas dia sembuh.

Tayamum dan Wuduk Sohibul Jabariah serta pemasalahan:

Berdasarkan pendapat Muqabil al-Azhar dalam Mazhab al-Syafie pendapat al-Hanafiyyah dan al- Malikiyah, Sohibul Jabirah hanya perlu membasuh anggota wuduknya yang sihat dan menyapu pada Jabirahnya (balutan). Adalah digalakkan untuk melakukan i'adah (mengulangi) solat yang dilakukan dengan wuduk Sohibul Jabirah.

FAKTA
Keuzuran izinkan tayamum

 • Ketiadaan air.

 • Ada air tetapi tidak dapat digunakan kerana sukar mengambilnya atau untuk kegunaan makan dan minum atau harganya mahal.

 • Sakit yang mudarat jika digunakan air.

  Syarat sah tayamum

 • Masuk waktu solat.
 • Menggunakan debu tanah yang suci dan tidak mustakmal (telah digunakan).
 • Sudah berusaha untuk mendapatkan air selepas masuk waktu solat.
 • Menghilangkan najis sebelum bertayamum.


  Penulis ialah Pengajar Ibadat Haji

 • Labels:

  posted by Weblog Master @ 9:16 AM  
  0 Comments:
  Post a Comment
  << Home
   
  About Me

  Name: Weblog Master
  Home: Selangor, Malaysia
  About Me:
  See my complete profile
  Kunjungan

  website analyzer

  Pengunjung Dari Negara Online
  Previous Post
  Archives
  Links
  Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 2 .Template by Isnaini Dot Com