Login Weblog

Koleksi Artikel 2

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Weblog Master 28 Ogos 2006

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| le-Bookl
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Shuhaib serah semua harta supaya dilepas kaum Quraisy
Thursday, September 21, 2006
Berita Harian, 21 september 2006

SHUHAIB bin Sinan dilahirkan dalam kesenangan dan kemewahan. Bapanya dilantik sebagai hakim dan wali kota oleh Raja Parsi. Mereka berpindah ke Iraq sebelum datangnya Islam.

Apabila negeri itu menjadi sasaran orang Rom yang datang menyerbu, ramai penduduk ditawan termasuk Shuhaib bin Sinan, kemudian dijual sebagai budak suruhan.

Beliau dijual kepada saudagar dan menghabiskan masa kanak-kanak dan permulaan remajanya di negeri Rom, hingga lidah dan dialeknya lebih kepada dialek Rom.

Majikannya tertarik dengan kecerdasan, kerajinan dan kejujurannya, hingga Shuhaib dibebaskan, dimerdekakan dan diberi kesempatan berniaga bersamanya.

Pengembaraan beliau berakhir hingga ke Kota Makkah di mana beliau bertemu Rasulullah di rumah Arqam dan memeluk Islam lalu menggabungkan dirinya dengan kafilah orang beriman.

Beliau juga tidak terlepas daripada barisan mereka yang dianiaya serta diseksa dan pada masa sama menjadi seorang dermawan yang sedia berjuang kerana agama Allah.

Shuhaib layak untuk mendapatkan keunggulan iman kerana sejak beliau menerima cahaya Ilahi, mulai saat itu hubungannya dengan dunia dan sesama manusia mendapat corak baru.

Beliau tidak pernah ketinggalan menyertai peperangan yang dipimpin Rasulullah SAW dan mengalihkan minat daripada mencari keuntungan kepada memikul tanggung jawab, daripada menikmati kehidupan kepada mengharungi bahaya dan mencintai maut.

Setiap kali berperang, beliau meninggalkan segala emas dan perak serta kekayaan yang diperolehnya sebagai hasil perniagaan selama bertahun-tahun di Makkah tanpa berfikir panjang.

Ketika Rasulullah SAW hendak berhijrah, Shuhaib mengetahuinya dan menurut rencana beliau akan menjadi orang ketiga dalam hijrah itu di samping Rasulullah dan Abu Bakar.

Disebabkan gangguan daripada orang Quraisy yang mengatur persiapan pada malam itu menghalangnya hijrah untuk sementara waktu, sementara Rasulullah dengan Abu Bakar berjaya meloloskan diri atas bantuan Allah SWT.

Ketika berusaha seorang diri untuk mengikut Rasulullah berhijrah, beliau dihalang orang Quraisy dan bagi meneruskan perjalanan, Shuhaib menawarkan segala hartanya dengan syarat dilepaskan pergi.

Akhirnya orang Quraisy bersetuju melepaskan Shuhaib meneruskan hasrat berhijrah dengan mengambil semua harta milik beliau. Akhirnya Shuhaib berjaya juga berhijrah dan bersama Rasulullah SAW di Quba.

Waktu itu Rasulullah SAW sedang duduk dikelilingi beberapa orang sahabat, ketika dengan tidak diduga Shuhaib mengucapkan salamnya.

Apabila Rasulullah SAW melihatnya, beliau berseru dengan gembira: “Beruntung perdaganganmu, hai Abu Yahya! Beruntung perdaganganmu, hai Abu Yahya.”

Ketika itu juga turunlah ayat: “Dan di antara manusia ada yang sedia menebus dirinya demi mengharapkan keredaan Allah, dan Allah Maha penyantun terhadap hamba-hambanya! (Surah al-Baqarah, ayat 207)

Memang, Shuhaib menebus dirinya yang beriman itu dengan segala harta kekayaan yang dikumpul sejak usia muda dan tidak sedikitpun berasa rugi melepaskannya.

Beliau amat disayangi Rasulullah SAW kerana kesolehan serta ketakwaannya. Selain itu, beliau juga seorang periang serta suka berjenaka.

Pada suatu hari, Rasulullah SAW melihat Shuhaib makan kurma dan salah satu matanya bengkak. Tanya Rasulullah kepadanya sambil tertawa: “Kenapa kamu makan kurma sedang sebelah matamu bengkak?” Ujar Shuhaib: “Apa salahnya? Saya memakannya dengan mata yang sebelah lagi....?”

Selepas diketahui kehidupan Shuhaib berlimpah ruah dengan keutamaan dan kebesaran, maka dipilih oleh Umar bin Khatthab menjadi imam bagi kaum Muslimin.

Tatkala Amirul Mukminin diserang ketika melakukan solat Subuh bersama kaum Muslimin, maka disampaikannya pesan dan kata-kata akhirnya kepada sahabat: “Hendaklah Shuhaib menjadi imam kaum Muslimin dalam solat.”

Pemilihan sebagai imam sehingga menunggu munculnya khalifah baru adalah peristiwa kesempurnaan kurniaan Allah SWT terhadap hamba-Nya yang soleh, Shuhaib bin Sinan.

Labels:

posted by Weblog Master @ 8:38 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Weblog Master
Home: Selangor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

website analyzer

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 2 .Template by Isnaini Dot Com