Login Weblog

Koleksi Artikel 2

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Weblog Master 28 Ogos 2006

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| le-Bookl
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Perang untuk pertahankan Islam
Tuesday, September 26, 2006
Utusan Malaysia, 26 september 2006

Islam

DR. ABDUL HALIM MAT DIAH.

ISLAM, sesuai dengan namanya, merupakan agama yang sejahtera. Ia bukanlah agama yang mengajak umatnya melakukan keganasan walaupun berjihad memang dituntut oleh agama.

Tuntutan berjihad ini dijelaskan dalam firman Allah, Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan carilah jalan yang mendekatkan diri kepada-Nya, dan berjihadlah di jalan-Nya supaya kamu beroleh kejayaan. (Al-Maidah: 35)

Wartawan MOHD. RADZI MOHD. ZIN dan jurufoto ASWAD YAHAYA menemu bual pensyarah Jabatan Sejarah dan Tamadun Islam, Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya, Prof. Dr. Abdul Halim Mat Diah bagi mengupas persoalan jihad.

Apakah maksud jihad menurut pandangan Islam?

DR. ABDUL HALIM: Menurut Islam, jihad adalah memperjuangkan Islam secara bersungguh-sungguh dengan cara damai. Kebenaran mengangkat senjata atau berperang hanya apabila umat Islam diganggu atau diperangi oleh golongan bukan Islam. Ini bermakna kebenaran berperang adalah bagi mempertahankan diri.

Menurut ulama sejarah, peperangan dalam Islam berlaku dalam rangka perdamaian sebab golongan kafir musyrikin tidak mengenali erti damai sebelum berperang.

Perdamaian dengan Israel tidak akan berlaku kalau bukan kerana serangan mengejut pihak Arab ke atas benteng terkuat Yahudi di Benteng Barlev, Semenanjung Sinai pada 10 Oktober 1973. Konflik itu seterusnya membawa kepada Perjanjian Oslo pada 1993 yang ditandatangani di Kem David, Amerika Syarikat (AS).

Jihad pada umumnya bermaksud melakukan sesuatu dengan bersungguh-sungguh. Ini termasuk dalam menuntut ilmu dan dari segi ekonomi seperti membantu membangunkan umat. Contohnya, menolong orang yang susah.

Bagaimanakah penyebaran Islam dilakukan pada zaman Rasulullah dan para sahabat?

Islam diturunkan oleh Allah sebagai rahmat kepada sekalian alam. Justeru, kita diperintah menyebarkan agama suci ini kepada seluruh umat melalui cara dakwah.

Pada awal kedatangan Islam di Mekah, umat Islam masih lemah dan berada di bawah kekuasaan pemerintah yang bersifat primitif atau ganas. Islam pada ketika itu disebarkan secara sembunyi-sembunyi. Selepas tiga tahun, barulah kegiatan dakwahnya dijalankan secara terang-terangan.

Keadaan ini membawa kepada penentangan yang keras terhadap Rasulullah dan para sahabat termasuklah pemulauan oleh kaum Quraisy serta usaha membunuh Nabi tetapi Allah menyelamatkan baginda.

Inilah juga antara sebab yang mendorong baginda berhijrah ke Madinah selepas menerima wahyu Allah.

Pada prinsipnya, penyebaran Islam adalah secara damai tetapi kadang-kadang berlaku juga peperangan. Cuma tujuannya bukan memerangi orang lain tetapi untuk mempertahankan hak umat Islam.

Baru-baru ini Pope Benedict XVI menimbulkan kemarahan umat Islam akibat ucapannya yang mengecam Nabi Muhammad s.a.w. termasuk mengaitkan penyebaran Islam melalui pedang. Adakah terdapat muslihat di sebalik dakwaan tersebut?

Saya berpendapat Pope mempunyai motif provokasi agar umat Islam melatah. Apabila melatah dengan melakukan kekerasan, misalnya merosakkan gereja, ia menjadi alasan untuk mereka ‘melibas’ umat Islam. Ini kerana kekuasaan dunia berada pada tangan mereka di mana satu-satunya kuasa besar yang boleh mengatasi kuasa lain ialah AS. Mereka ini sedang memburu umat Islam di seluruh dunia atas dakwaan melakukan keganasan.

Pendapat Pope itu pastinya tidak benar. Orang Arab Quraisy memeluk Islam kerana terpikat melihat keindahan agama tersebut yang tidak ada tolok bandingnya. Malah, ada antara mereka yang mempersoalkan mengapa mahu memusuhi Muhammad sedangkan Islam mengajar hidup bersaudara, jangan bunuh-membunuh sebagaimana yang menjadi amalan masyarakat itu, jangan menipu dan jangan mengkhianati jiran tetangga.

Apakah kaedah Islam dalam hal peperangan terhadap golongan kafir?

Islam menetapkan peraturan tertentu termasuk dalam bab perang, antaranya jangan membunuh wanita, kanak-kanak, orang tua dan orang awam yang tidak terlibat dalam perang.

Saidina Umar al-Khattab, misalnya, berpesan kepada bala tentera Islam yang memasuki Palestin supaya mematuhi perintah Allah yang disebutkan di atas. Ditambah dengan arahan jangan merosakkan gereja.

Hasilnya, di mana sahaja daerah, negeri atau negara yang dipimpin oleh Islam tidak wujud penindasan ke atas penganut agama lain untuk mengamalkan agama masing-masing.

Ini berlawanan dengan serangan golongan kafir Moghul ke atas Baghdad pada 1492. Mereka menghancurkan tamadun dari segi binaan dan juga buku-buku sehingga diberitakan Sungai Furat berwarna kebiru-biruan akibat tinta yang keluar selepas ia dibakar dan dibuang ke sungai tersebut.

Malah, mereka turut menjadikan masjid sebagai kandang kuda. Namun, akhirnya mereka ini memeluk Islam dan ada antara keturunan tersebut yang menjadi penguasa seperti Raja Moghul yang membina Taj Mahal. Tinggalan pemerintah Islam Moghul menjadi tarikan pelancong sehingga kini.

Pada masa yang sama Islam menegaskan jika musuh cenderung untuk berdamai, maka hendaklah kita berbuat demikian. Ini bertepatan dengan firman Allah, Dan jika mereka cenderung kepada perdamaian, maka cenderunglah kepadanya dan bertawakkallah kepada Allah. Sesungguhnya Dialah yang maha mendengar lagi maha mengetahui. (Al-Anfaal: 61)

Adakah kemungkinan usaha-usaha memburukkan Islam ini dibuat kerana ada pihak bimbang melihat Islam semakin berkembang sekarang?

Menurut kajian, agama Islam ialah pesaing kuat kepada Kristian di Eropah dan AS. Kepesatan penyebaran Islam membawa kepada ramai penduduk Eropah memeluk Islam akhir-akhir ini. Malah kajian di AS mendapati penduduk Islam adalah lebih ramai berbanding orang Yahudi.

Pada masa yang sama, kedudukan umat Islam dari segi akademik, ekonomi dan kemajuan sains dan teknologi kini semakin mapan. Malah, ada pihak mendakwa kemajuan sains di AS adalah hasil sumbangan orang Islam di sana.

Jadi, ada rasa cemburu Kristian dan Barat bahawa mungkin suatu hari kelak Islam akan mengatasi Kristian di Eropah.

Apakah tindakan yang perlu dilakukan untuk mengatasi tohmahan-tohmahan golongan terbabit terhadap Islam?

Pertama, umat Islam mesti menunjukkan bahawa kita ialah umat yang cintakan kedamaian dan berusaha menjauhi tindakan yang boleh ditafsir sebagai keganasan. Namun, perlu juga diingat bahawa keganasan itu ialah senjata orang yang ditindas.

Mereka tidak mungkin dapat melawan tentera musuh secara bersemuka disebabkan ketidakseimbangan dari segi kelengkapan ketenteraan dan sebagainya. Sebab itu, mereka menyerang secara tersembunyi.

Kita juga perlu membuat kajian punca berlakunya keganasan dan adakah benar ia dilakukan oleh umat Islam. Atau ia dilakukan oleh mereka yang ingin menjatuhkan Islam atau ejen-ejen pihak tertentu bagi mencari alasan menghancurkan Islam. Ini ditegaskan dalam firman Allah, Orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu sehingga kamu mengikuti agama mereka. (Al-Baqarah: 120)

Orang Kristian termasuk Pope sebagai pemimpin tertinggi katolik perlu mempelajari Islam melalui al-Quran dan hadis. Ia perlu menjadi metod dalam mengenali Islam supaya perselisihan antara umat dapat dikurangkan. Adalah penting Pope mengenali agama lain berdasarkan agama itu dan bukannya sikap prejudis.

Ulama Islam juga perlu meningkatkan kefahaman tentang Kristian supaya wujud toleransi antara penganut pelbagai agama. Ini dijelaskan dalam al-Quran, Untukmu agamamu dan untukku agamaku. (al-Kafirun: 6)

Perbincangan atau forum menjelaskan Islam sebenar perlu diperhebatkan. Kalau ada pun orang Islam yang ekstrem, ia bukan kerana ajaran agamanya begitu. Sebaliknya, ia disebabkan mereka tidak mengenali Islam secara syumul.

Seperkara lagi yang boleh diusahakan adalah mengadakan dialog peradaban dalam kalangan para ulama dan cendekiawan di peringkat kelas tinggi untuk memahami antara satu sama lain.

Islam menerima kenabian Nabi Musa dan Isa sebagaimana Yahudi dan Nasrani tetapi mereka tidak dapat menerima hakikat Muhammad sebagai Nabi hanya kerana baginda bukan berasal daripada keturunan merek

Labels:

posted by Weblog Master @ 8:13 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Weblog Master
Home: Selangor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

website analyzer

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 2 .Template by Isnaini Dot Com