Login Weblog

Koleksi Artikel 2

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Weblog Master 28 Ogos 2006

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| le-Bookl
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Selera Cina Muslim di Kafe Pak Adam
Tuesday, March 06, 2007
Utusan Malaysia, 6 mac 2007


Oleh MERAN ABU BAKAR

CHEF Joseph Yong dan Chef Razali Abdullah bersama pekerja dan sebahagian hidangan di Kafe Pak Adam.

MENIKMATI hidangan yang sama setiap hari boleh menjemukan. Sesekali hendak juga mencuba hidangan lain seperti makanan Cina, India atau Barat.

Namun masalahnya apabila teringin hendak memakan makanan Cina, berasa was-was pula sama ada makanan yang dihidangkan itu halal atau tidak.

Hendak makan di restoran hotel lima bintang, tidak mampu kerana harganya pasti mahal. Jadi ke manakah tujuan anda? Apa kata jika anda berkunjung ke Kafe Pak Adam yang terletak di Taman Shamelin Perkasa, Cheras dan pilihlah makanan Cina mana yang anda suka.

Bagi mereka yang telah biasa menikmati makanan di sini, mereka akan datang semula dan kedudukannya yang agak tersorok tidak menjadi masalah.

Kafe yang dibuka pada bulan Oktober 2005 ini merupakan salah satu cabang perniagaan yang dimiliki oleh empat rakan kongsi. Salah seorang daripadanya ialah Muhammad Adam bin Abdullah, saudara baru berbangsa Cina. Bagaimanapun semasa berkunjung ke kafe tersebut baru-baru ini, Muhammad Adam tiada kerana ke luar negara.

Menurut pembantu chef Kafe Pak Adam, Razali Abdullah, kafe tersebut khusus menghidangkan makanan Cina Muslim memandangkan terlalu kurang restoran yang menghidangkan makanan Cina yang halal dimakan oleh masyarakat Islam.

“Kebanyakan makanan Cina yang halal hanya boleh didapati di restoran hotel lima bintang dan sudah tentulah harganya mahal. Cuma mereka yang mampu sahaja boleh makan di hotel,’’ kata Razali.

Makanan Cina

Beliau menambah, kafe tersebut mahu memberi peluang kepada semua orang untuk menikmati makanan Cina yang halal.

“Di antara hidangan yang popular di sini ialah sayur campur, nasi ayam kukus, mee Hokkien, nasi goreng kantonis dan banyak lagi.

“Kesemuanya dihidangkan panas-panas dan makanan seperti ini tidak terdapat di restoran Melayu di mana makanannya dimasak lebih awal,’’ ujar Razali lagi.

Beliau berkata, sejak kafe tersebut dibuka, didapati ramai pelanggan Melayu yang menyukai cara hidangan begini yang nampak segar dan menyelerakan.

Dua orang chef ditugaskan untuk memasak hidangan yang dipesan pelanggan, iaitu ketua chef, Joseph Yong dan Razali sendiri. Selain memasak, Razali juga ditugaskan untuk membeli bahan-bahan yang hendak dimasak.

Kafe tersebut yang dibuka dengan modal lebih RM100,000 memulakan operasinya daripada pukul 10 pagi hingga 10 malam. Ia menjadi tumpuan pelanggan Melayu dan Cina pada waktu makan tengah hari, sementara pada waktu malam ramai yang datang untuk minum-minum atau lepak.

Razali berkata, pada waktu malam, pelanggan suka menikmati hidangan Barat yang turut dihidangkan di sini. Di antara yang boleh dipilih ialah chicken chop, fish & chip, black pepper steak, lamb chop dan sebagainya.

“Semasa mula-mula dibuka dahulu, Kafe Pak Adam menghidangkan masakan nyonya dan pulut kuning. Namun menu seperti itu tidak begitu popular dan kami mengambil keputusan untuk menghidangkan makanan Cina Muslim,’’ jelas Razali.

Kafe Pak Adam juga menerima tempahan untuk katering atau mengadakan majlis di sini. Kafe boleh memuatkan sehingga 300 orang bagi majlis yang hendak diadakan di sini.

Kepada anda yang ingin menikmati makanan cina muslim atau ingin mengadakan majlis di Kafe Pak Adam, boleh menghubungi Razali di talian 014-6642100 atau 03-92836163

Labels:

posted by Weblog Master @ 7:20 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Weblog Master
Home: Selangor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

website analyzer

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 2 .Template by Isnaini Dot Com