Login Weblog

Koleksi Artikel 2

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Weblog Master 28 Ogos 2006

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| le-Bookl
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Wanita boleh keluar bekerja dalam edah tetapi bersyarat
Thursday, September 14, 2006
Berita Harian, 14 september 2006

SUAMI meninggal sebulan lalu. Kami tidak pernah bergaduh atau berselisih faham. Rumah tangga kami aman bahagia dan dikurniakan empat anak berusia antara dua hingga 10 tahun. Saya mempunyai seorang pembantu rumah. Saya amat sedih dengan kematian suami. Namun, akur itu ketentuan Ilahi. Sebagai seorang Islam saya mesti menerima hakikat ini.

Saya diberitahu oleh saudara sebelah suami bahawa jika saya masih sayangkan suami, saya tidak boleh keluar dari rumah selama empat bulan. Ia menimbulkan tanda tanya kerana saya seorang wanita bekerja. Jika saya tidak boleh keluar dari rumah bererti saya perlu berhenti kerja sedangkan suami sudah tiada lagi bagi menanggung keluarga. Saya amat menyayangi suami tetapi saya perlu menanggung keluarga. Benarkah haram bagi saya keluar dari rumah?

Nik Zamira

Kulai, Johor

SAYA mengucapkan takziah kepada puan sekeluarga kerana kematian suami. Saya mendoakan agar rohnya ditempatkan di sisi roh orang mukmin dan anbiya'. Bersabarlah menghadapi ujian ini kerana setiap ujian yang Allah tentukan itu pasti mempunyai hikmat tersendiri. Tabah mengharungi dugaan juga perlu menjadi benteng ketahanan diri dan ketahuilah Allah tidak akan menguji sekiranya puan tidak mampu menghadapi ujian itu.

Berbalik kepada persoalan puan, sebenarnya tempoh empat bulan dinyatakan saudara suami itu adalah apa dinamakan sebagai tempoh edah. Sekiranya seorang wanita itu kematian suami atau diceraikan suaminya, maka wanita hendaklah berada dalam tempoh edah dan mematuhi beberapa syarat dalam tempoh itu.

Tempoh edah bagi wanita kematian suami ialah empat bulan 10 hari daripada tarikh kematian suaminya dan sekiranya wanita itu mengandung, maka tempoh edahnya adalah sehingga wanita itu melahirkan anak yang mana lebih lewat.

Dalam tempoh edah ada beberapa perkara tidak boleh dilakukan wanita, antaranya ialah berkahwin semula dengan orang lain, keluar dari rumah tanpa keperluan dan bersolek dan memakai wangian. Tujuan syarat ini dikenakan ialah bagi menzahirkan rasa dukacita si isteri terhadap kematian suaminya. Ia juga bagi memastikan tiada zuriat lain yang dilahirkan bagi tujuan menjaga nasab si mati.

Dalam tempoh edah itu isteri dilarang berkahwin dengan lelaki lain kerana ditakuti anak bakal dilahirkan itu, tidak pasti dinasabkan kepada siapa. Selepas dipastikan wanita itu tidak mengandung anak si mati, barulah wanita itu boleh memulakan hidup baru dengan lelaki lain selepas tamat tempoh edah.

Bersolek dan memakai wangian juga dilarang dalam tempoh edah kerana ia tidak melambangkan kedukacitaan isteri kematian suaminya. Pada umumnya isteri kematian suami dilarang keluar dari rumah kelaminnya ketika dalam tempoh edah. Ia bagi mengelak tohmahan terhadap isteri. Namun, jika ada keperluan mendesak isteri boleh keluar dari rumah itu. Berdasarkan soalan puan kemukakan, jelas puan terpaksa keluar dari rumah untuk bekerja dan menjalankan urusan harian.

Oleh itu, puan tidaklah perlu berhenti bekerja kerana puan perlu menanggung keluarga. Sekiranya puan berhenti bekerja dalam tempoh edah, ia dikhuatiri puan tidak akan dapat menanggung keluarga puan dan anak akan menderita. Namun, puan perlu segera pulang ke rumah sekiranya keadaan tidak memerlukan puan berada di luar rumah. Puan juga dinasihatkan tidak keluar rumah pada waktu malam kerana dikhuatiri menimbulkan fitnah.

Persoalan puan, sayangkan suami atau sebaliknya adalah persoalan yang hanya puan mengetahuinya dan ia tidak boleh diukur daripada perbuatan puan keluar atau tidak dari rumah. Apa lebih penting ialah puan mendoakan roh suami puan ditempatkan bersama orang salih dan anbiya'. Puan juga berperanan mendidik anak menjadi anak yang salih dan mendoakan kedua orang tuanya. Doa anak yang salih amat baik bagi kedua orang tuanya kerana ada jaminan daripada Rasulullah SAW, bahawa doa anak salih tidak putus kepada si mati.

Bagi menjaga hubungan puan dengan keluarga suami, jelaskan kepada mereka puan perlu bekerja bagi menanggung keluarga puan dan langsung tidak menghakis kasih sayang puan terdapat suami.

Berbincanglah dengan mereka dengan penuh hikmah dalam suasana yang harmoni dan mintalah mereka faham akan keadaan yang puan hadapi sekarang. Sekali lagi saya harapkan puan dapat bersabar atas dugaan melanda, perbanyakkan berzikir dan mengingati Allah. Berdoalah agar Allah memberi yang terbaik kepada puan sekeluarga.

Labels:

posted by Weblog Master @ 7:40 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Weblog Master
Home: Selangor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

website analyzer

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 2 .Template by Isnaini Dot Com