Login Weblog

Koleksi Artikel 2

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Weblog Master 28 Ogos 2006

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| le-Bookl
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Saudara baru bukti kemampuan
Saturday, August 04, 2007
Berita harian, 4 ogos 2007

Oleh Hasliza Hassan

MAJLIS Tilawah al-Quran bukan tempat untuk bertanding menunjuk kehebatan, sebaliknya sebagai medan menguji kemampuan qari serta qariah menyampaikan bacaan ayat suci al-Quran dengan tajwid yang betul dan secara berlagu.

Johan Tilawah al-Quran Saudara Kita 2007 kategori terbuka, Amran Abdullah, 44, berkata menyertai tilawah juga dikira sebagai ibadat dan cara berdakwah untuk menggalakkan orang ramai supaya belajar ilmu membaca al-Quran dengan betul

“Jangan lihat pada hadiah ditawarkan tetapi peluang yang disediakan kerana kita mungkin boleh membaca tetapi sejauh mana ilmu yang kita ada. Majlis tilawah adalah antara medan untuk kita menguji kemahiran serta ilmu yang dimiliki.

“Selain memberi peluang kepada saudara baru, Majlis Tilawah Saudara Kita 2007 juga adalah cabaran kepada orang lama dan orang baru sama ada yang baru memeluk Islam atau dilahirkan Islam untuk menilai diri mereka,” katanya.

Katanya, walaupun sudah banyak menyertai tilawah al-Quran sama ada pada peringkat agensi, daerah dan wilayah, beliau masih mahu terus belajar dengan mereka yang pakar dalam bidang pembacaan al-Quran untuk meningkatkan mutu bacaan.

Amran yang bertugas sebagai Inspektor Penjara di Ibu Pejabat Penjara Malaysia, Kajang, berkata ini adalah pembabitan kali kedua beliau pada Majlis Tilawah Saudara Kita 2007 dan tidak menyangka akan menjadi johan.

Sambil melahirkan kesyukuran, beliau berkata, tuah yang menyebelahinya kali ini adalah berkat kesungguhannya sentiasa berlatih dan hasil pembabitan dalam majlis tilawah peringkat daerah yang diadakan baru-baru ini.

Beliau yang mewakili daerah Seremban mendapat tempat ketiga pada majlis Tilawah al-Quran Peringkat Daerah Negeri Sembilan yang diadakan bagi mencari wakil qari dan qariah negeri pada Majlis Tilawah al-Quran Peringkat Kebangsaan yang berlangsung di Melaka, baru-baru ini.

Amran yang mendapat tunjuk ajar daripada Pegawai Hal Ehwal Islam Majlis Agama Islam Seremban (MAIS), Samsuddin Abdullah yang juga bekas qari dan hakim lagu dari Negeri Sembilan berkata, belajar al-Quran perlu berguru.

Beliau berkata, mereka yang ingin belajar al-Quran juga perlu bijak memilih guru yang benar-benar layak kerana membaca al-Quran dengan betul akan mendapat ganjaran pahala dan jika tersalah baca boleh mendatangkan dosa.

“Cadangan saya kepada saudara baru atau mereka yang ingin belajar al-Quran supaya belajar dengan guru yang layak. Membaca al-Quran mempunyai tertib tertentu, bukan main baca atau baca ala kadar saja,” katanya.

Sementara itu, peserta dari Perak, Leha Itam, 16, yang diumumkan sebagai johan qariah kategori terbuka melahirkan kesyukuran kerana dapat menyampaikan bacaan dengan baik dalam percubaan kali pertama menyertai Tilawah al-Quran Saudara Kita 2007.

Murid Tingkatan Empat Sekolah Agama Rakyat Nurul Hidayah Kampung Kenang, Sungai Siput, Perak itu berterima kasih di atas sokongan dan bimbingan yang diberikan guru sekolah serta keluarga.

Beliau yang mempelajari al-Quran sejak kecil berharap pembabitan dalam tilawah al-Quran akan menarik minat remaja saudara baru untuk mendalami ilmu al-Quran dan meramaikan lagi jumlah qariah yang mampu menyampaikan bacaan dengan baik.

“Selain minat, saya juga kagum dengan dua rakan iaitu Yusni dan Atirah yang boleh membaca al-Quran secara berlagu dengan bagus sekali. Saya ingin setanding mereka dan untuk itu saya akan belajar bersungguh-sungguh,” katanya yang bercita-cita menjadi pendakwah.

Tilawah al-Quran Saudara Kita 2007 anjuran Nusantara Gems Sdn Bhd dengan kerjasama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Islamic Outreach Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim).

Johan qari dan qariah kategori terbuka masing-masing menerima hadiah wang tunai RM10,000, pakej umrah dan piala pusingan Sultan Ahmad Shah serta piala pusingan Sultanah Kalsom. Hadiah disampaikan Raja Perempuan Perlis, Tuanku Fauziah Tengku Abdul Rashid,

Naib johan dan tempat ketiga qari kategori terbuka disandang peserta dari Kelantan, Mohd Shahrul Nizam Jerry dan Ahmad Rizal Fauzi. Naib johan menerima hadiah wang tunai RM5,000 dan tempat ketiga menerima wang tunai RM3,000.

Johan qariah kategori terbuka menjadi milik peserta dari Perak, Leha Itam; naib johan, Rabiatul Adawiyah dan tempat ketiga, Salemi @ Lim Eng Mui Abdullah.

Johan qari kategori millenium ialah peserta dari Pahang, Joha Achoi; naib johan, Mohd Assamarkandhi Lee Abdullah dan tempat ketiga, Ahmad Rizal Fauzi.

Johan qariah kategori millenium disandang peserta dari Indonesia, Nurida Labora, naib johan menjadi milik Nur Athirah Elsic Jian dan tempat ketiga, Nur Jannah Fatro.

Johan qari dan qariah kategori millenium masing-masing menerima hadiah piala pusingan Datuk Seri Mohd Najib Razak dan Datin Seri Rosmah Mansor, wang tunai RM5,000 dan tiket umrah. Naib johan menerima wang tunai RM3,000 dan tempat ketiga, RM1,000.

Bagi kategori orang kurang upaya (OKU), johan tahun lalu, Muhammad Lee Abdullah mengekalkan kejuaraan buat kali kedua. Beliau menerima hadiah wang tunai RM3,000 dan piala pusingan.

Buat kali pertama, penganjur memperkenalkan anugerah Tokoh Saudara Baru bagi menghargai sumbangan mereka yang banyak berkorban menyebarkan syiar Islam di kalangan saudara yang baru memeluk Islam.

Hadiah Tokoh Saudara Baru diberi kepada Perunding Latihan, Muhammad Fitri Abdullah, 44, dan sukarelawan, Ani Kim Abdullah, 51.

Labels:

posted by Weblog Master @ 7:35 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Weblog Master
Home: Selangor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

website analyzer

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 2 .Template by Isnaini Dot Com