Login Weblog

Koleksi Artikel 2

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Weblog Master 28 Ogos 2006

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| le-Bookl
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Suara mualaf belum ‘masin’
Tuesday, March 20, 2007
Utusan Malaysia, 20 Mac 2007

SABDA Rasulullah s.a.w. bermaksud: Permudahkan dan jangan kamu menyukarkan, gembirakan dan jangan kamu menakutkan dalam urusan agama. (Riwayat Bukhari)

Formula inilah yang selalu disaran untuk dipraktikkan terutamanya dalam berurusan dengan golongan mualaf atau saudara baru.

Pun begitu, masih banyak berlaku kekeliruan sehinggakan persoalan remeh-temeh telah diperbesar-besarkan sehinggakan membawa kepada perbalahan sekali gus menjejaskan imej Islam.

Wartawan ZUARIDA MOHYIN dan jurufoto FAIZAL ABU HASSAN menemu bual Naib Presiden Persatuan Cina Muslim Malaysia (Macma) yang juga Ahli Majlis Tertinggi Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim), Mohd. Ridhuan Tee Abdullah bagi mengupas isu ini.

MEGA: Setiap saudara baru akan terpaksa mengharungi cabaran dan dugaan. Apakah bentuk cabarannya?

MOHD. RIDHUAN TEE: Bila sahaja seseorang itu mengambil keputusan memeluk Islam, bermakna di situ sudah ada cabaran. Cabarannya menjadi lebih besar apabila gambaran Islam di kalangan orang bukan Islam itu tidak berapa elok. Lantaran itu, bergelar saudara baru kenalah bersedialah untuk menghadapinya. Pertama, dengan diri sendiri, dengan keluarga dan seterusnya dengan masyarakat sekeliling.

Orang masuk Islam ini terbahagi kepada beberapa kumpulan. Pertama, memahami, belajar dan akhirnya memperoleh hidayah dan melakukan syahadah.

Kedua, peluk Islam atas sebab-sebab tertentu dan kumpulan ini adalah yang paling ramai dan paling saya bimbang. Apabila masuk Islam disebabkan tarikan sesuatu, sudah tentu kefahaman Islam mereka tidak mendalam.

Saya tidak terlalu khuatir dengan golongan pertama kerana segala cabaran yang mendatang, dia mudah untuk menghadapinya kerana telah ada kekuatan dalaman dan persediaan.

Cabaran pertama yang terpaksa dihadapi ialah untuk memahami agama Islam itu sendiri. Tanpa gambaran Islam yang sebenar, dia akan menghadapi kesukaran menerimanya. Inilah yang rata-ratanya berlaku. Seterusnya menyesuaikan diri dengan cara hidup Islam.

Proses menyesuaikan diri inilah, seseorang mualaf itu akan menghadapi masalah dan kesukaran sekiranya tanpa kekuatan apatah lagi dengan ada tentangan daripada ibu bapa, suami atau isteri.

Oleh itu, golongan sebegini perlu ada sokongan, susulan dan orang di belakang untuk memberikan semangat supaya tidak mudah putus asa. Malangnya, tempat sebegini sukar dicari.

Berhadapan dengan masyarakat sekeliling terutamanya orang Melayu juga menjadi cabaran kepada saudara baru kerana ada segelintir daripadanya berfikiran sempit dan tidak melihat Islam dalam konteks yang lebih luas.

Anggapan seperti masuk Melayu bukannya masuk Islam mengeruhkan lagi keadaan. Apabila keadaan ini berlaku, tekanan akan muncul dalam diri mualaf itu.

Sebagai seorang yang aktif dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO), bagi saudara pihak mana yang sepatutnya lebih berperanan, NGO atau jabatan kerajaan?

MOHD. RIDHUAN TEE: Saya rasa yang tidak mempunyai banyak kekangan ialah pejabat agama berbanding NGO yang mempunyai kekangan seperti masalah kewangan, sukarelawan dan sebagainya. Pejabat agama memiliki segala kemudahan dan kekuatan tenaga kerja.

Saya selalu bercakap bahawa imej jabatan agama ini perlu berubah. Ini bermakna jabatan yang bertanggungjawab terhadap saudara baru ini perlu diperbanyakkan kakitangan saudara baru daripada pelbagai bangsa.

Mengharapkan NGO sahaja, bukannya kami tidak boleh buat tetapi kemampuan itu terhad. Itupun kami telah buat sebaik mungkin.

Jadi saya rasa kalau adalah peruntukan kewangan dari institusi kerajaan yang diamanahkan kepada NGO berkaitan saudara baru, itu lebih mudah.

Oleh itu, jika pejabat agama dapat berperanan secara lebih profesional antaranya memperbanyakkan penyertaan saudara baru daripada pelbagai bangsa dan ditambah pula bantuan dan sokongan daripada NGO seperti kami, banyak perkara dapat diselesaikan.

Apakah faktor yang menyebabkan banyak masalah berkaitan saudara baru muncul?

MOHD. RIDHUAN TEE: Banyak masalah yang timbul hari ini berpunca kerana kita tidak mengambil kira pendapat saudara baru yang menyebabkan timbulnya isu-isu seperti nama, harta, anak dan sebagainya. Contohnya, dalam Majlis Fatwa atau perbincangan peringkat jabatan agama dan mesyuarat pegawai atasan, sayangnya tidak ada langsung wakil daripada kalangan saudara baru.

Kehadiran mereka sekadar peringkat bawahan seperti kerani, penolong pegawai. Ini menyebabkan suara saudara baru tidak kuat dan tidak berupaya sampai ke peringkat atasan berbeza jika ada wakil-wakil di peringkat atasan.

Jika suara mereka diambil kira, saya rasa banyak isu-isu remeh temeh yang sepatutnya tidak dipublisiti telah dipublisitikan dapat diatasi secara yang berhikmah.

Sebenarnya, masih ramai saudara baru yang profesional yang boleh dijemput dan diambil pendapat mereka. Kita mahu mereka yang mengendalikan kes-kes yang berkaitan dengan saudara baru ini cuba memahami dan belajar merasai apa yang dilalui oleh saudara baru. Sungguhpun tidak seratus peratus tetapi berusaha, caranya ialah dengan bertanyakan kepada yang hak.

Jika dikatakan masalah seperti yang heboh ini sekadar remeh-temeh, mengapakah ia tidak boleh diselesaikan di peringkat jabatan saja?

MOHD. RIDHUAN TEE: Saya lihat masalah ini berlaku kerana orang yang bertanggungjawab ini tidak pernah menjadi saudara baru dan tidak meminta pandangan ataupun meletakkan orang tertentu di tempat-tempat yang sewajarnya di mana suara mereka ini bukan sahaja diambil kira tetapi akan sentiasa dirujuk bila ada kekeliruan yang timbul.

Apa yang saya dapati hari ini, saudara baru dipencilkan. Jawatan mereka di peringkat yang rendah. Saya rasa kalau kita letakkan satu jawatan, posisi yang mana suara mereka kuat, baru ketika itu mereka boleh jelaskan kepada pihak-pihak tertentu.

Kedua, kita tidak serius kepada perkara-perkara yang berkaitan dengan dakwah saudara baru dan dakwah kepada orang bukan Islam. Kita masih tidak serius, apa yang ketara kita terlalu bersungguh-sungguh berdakwah kepada Orang Asli, sedangkan bilangan mereka tidak sampai lima peratus.

Mengapa kita boleh ada Jabatan Hal Ehwal Orang Asli tetapi kita tidak ada jabatan khas untuk melihat kepada orang bukan Islam. Kita cuma ada unit saudara baru. Sebenarnya, ia bukan bertujuan menyuruh mereka masuk Islam tetapi untuk mempositifkan imej Islam.

Oleh itu, apakah jalan terbaik untuk tidak terus mengelirukan orang ramai?

MOHD. RIDHUAN TEE: Suara mualaf ini perlu diletakkan di tempat yang tinggi. Kalau bukan suarapun, jawatan dan sebagainya. Saya juga ingin mengesyorkan supaya dilantik seorang senator satu hari nanti bagi mewakili golongan mualaf. Kalau di kalangan artis kita sudah ada senator.

Dalam konteks sekarang ini di mana jumlah saudara baru sudah mencecah 100,000 orang, sudah sewajibnya ada seorang senator saudara baru. Kalau ada perwakilan di peringkat tinggi, sudah tentu apabila mereka bercakap, suara mereka akan didengar dan diterima supaya cakap mereka `masin’ (DIDENGARI).

Tidak ada cara lain melainkan memahami situasi sebenar daripada orang yang sebenar, merujuk kepada tempat yang betul. Jadi kalau tidak mengambil kira perkara ini, akhirnya timbullah kecelaruan, ketidakfahaman sebagaimana yang timbul hari ini.

Hakikatnya apa yang diperdebatkan ini adalah betul cuma persoalannya bagaimana untuk mengharmonikan perbalahan ini supaya kita tidak rigid dalam sesuatu perkara. Tetapi hari ini kita rigid dalam perkara-perkara yang sepatutnya tidak rigid.

Sebenarnya bilangan orang yang masuk Islam jumlahnya terlampau sedikit dalam tempoh 50 tahun negara merdeka. Kenapa? Inilah yang perlu difikirkan oleh pihak berkuasa sedangkan ditempat lain agama Islam begitu cepat berkembang.

Jawapannya, sebab kita tidak serius dalam kerja dakwah dan memberi kefahaman Islam selain menjana saudara baru yang berkualiti.

Labels:

posted by Weblog Master @ 7:48 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Weblog Master
Home: Selangor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

website analyzer

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 2 .Template by Isnaini Dot Com