Login Weblog

Koleksi Artikel 2

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Weblog Master 28 Ogos 2006

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| le-Bookl
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Kecacatan tak halang Ammar mati syahid
Monday, October 30, 2006
Berita Harian, 30 oktober 2006

AMMAR bin Jamooh tidak dikenali ramai, tetapi beliau adalah sahabat Rasulullah SAW yang sanggup menggadai nyawa demi ketinggian syiar Islam.

Beliau Walaupun seorang yang cacat fizikal (kakinya tempang), namun keinginan berjihad ke jalan Allah sentiasa berkobar-kobar, lebih-lebih lagi bila mendengar berita kemenangan dan kesyahidan pejuang Islam dalam peperangan Badar dan Uhud.

Sahabat Nabi SAW ini banyak mendampingi pejuang dengan harapan akan turut memanggilnya dalam sesuatu peperangan. Bagaimanapun, Rasulullah SAW mengecualikannya daripada berjihad, kata beberapa pejuang.

Perkara itu disambut dengan perasaan sedih oleh Ammar yang mempunyai empat anak lelaki menjawab: "Malang sekali diriku ini. Anak-anak lelakiku tentu akan masuk syurga sedangkan aku ditinggalkan di sini."

Malah, semangat dan keazaman bertambah lantaran isterinya mahukan dia turut berjihad di medan pertempuran. Ia kerana seorang wanita yang menjadi janda selepas suaminya gugur syahid di medan perang akan mendapat penghormatan yang tinggi di sisi masyarakat dan Islam. Katanya: "Wahai suamiku, aku tidak mencadangkan mereka melarangmu daripada menyertai peperangan ini. Nampaknya kamu sendiri berasa takut untuk ikut berperang."

Apabila mendengar desakan dan cabaran isterinya, Ammar pun menyiapkan segala kelengkapan perang lalu menghadap ke arah kiblat sambil memanjat doa dengan penuh khusyuk ke hadrat Allah.

Doanya: "Ya Allah! Janganlah kembalikan aku kepada keluargaku." Begitu sekali keazaman beliau.

Ammar kemudian menemui Rasulullah SAW sambil menerangkan maksud dan hajatnya, katanya: "Wahai Rasulullah! Aku ini terlalu cinta kepada mati syahid di dalam peperangan. Tetapi sahabatku yang lain selalu saja melarang aku daripada ikut berperang. Wahai Rasulullah! Aku tidak dapat lagi mengawal keinginanku untuk berjuang. Izinkanlah aku ikut serta."

Baginda cuba menahannya tetapi rupa-rupanya azam Ammar tidak dapat dikawal lagi.

Akhirnya beliau tersenyum kerana Rasulullah SAW membenarkan beliau pergi berperang. Dengan berbekalkan keazaman dan semangat jihad yang tinggi, Ammar tidak gentar untuk melawan musuh yang berkesudahan beliau bersama anak lelakinya mati syahid.

Berita kematian itu sampai ke pengetahuan isterinya, lalu beliau menunggang seekor unta dan terus ke medan perang untuk mengambil mayat suami dan anaknya untuk dibawa pulang.

Mayat mereka berdua diletakkan di atas belakang unta, akan tetapi unta itu tidak mahu berdiri dan bergerak. Isteri Ammar pun memukul-mukul unta itu supaya segera bangun, namun tidak juga mahu bangun.

Apabila melihat kejadian pelik ini, ia segera dimaklumkan kepada Rasulullah SAW . Lalu Baginda pun bersabda : "Sesungguhnya unta itu telah diperintah supaya berbuat demikian. Adakah Ammar telah berkata sesuatu sebelum keberangkatannya ke sini? "

"Ada," kata isterinya. "Sebelum berangkat dulu, Ammar telah mengadap ke arah kiblat dan berdoa supaya tidak akan kembali kepada keluarganya."

Dengan jawapan isteri Ammar, jelaslah bahawa unta itu enggan membawa mayat Ammar ke Kota Madinah. Maka disemadikan Ammar di bumi Uhud dengan gelaran syahid.

Labels:

posted by Weblog Master @ 11:10 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Weblog Master
Home: Selangor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

website analyzer

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 2 .Template by Isnaini Dot Com