Login Weblog

Koleksi Artikel 2

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Weblog Master 28 Ogos 2006

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| le-Bookl
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Hassan dekati Islam secara curi-curi
Thursday, July 05, 2007

Utusan Malaysia, 5 julai 2007
Oleh MOHD. SAIFUL MOHD. SAHAK

Minat Hassan Abdullah bermain alat muzik memberi kelebihan kepadanya untuk mencipta lagu.

Tidak pernah terfikir untuk dirinya mendalami agama Islam apalagi sebelum ini ibu bapa dan ahli keluarganya tidak mempercayai tentang kewujudan Tuhan. Baginya pegangan itu tersemat di jiwa sejak kecil sehingga dewasa tanpa pegangan agama yang kuat.

Kehidupan sehariannya di United Kingdom (UK) diteruskan seperti manusia lain di muka bumi ini. Namun dalam kehidupan itu hatinya mula mencari-cari erti ketenangan dalam hidupnya sebagai hamba kepada maha pencipta.

Semua itu ibarat cermin pada dirinya mendalami agama Islam yang mendorong untuk bergelar seorang muslim.

Apa yang mahu dikongsikan ialah bagaimana beliau sebelum ini yang mengamalkan budaya barat kini bertukar wajah menjadi seorang muslim sejati apabila mendapat petunjuk dan hidayah Allah s.w.t.

“Hati ini terdetik untuk mengenal Islam ketika bekerja di salah sebuah kedai buku yang menjual pelbagai koleksi buku berkenaan falsafah dan agama timur.

“Apabila saya melihat dan menyusun buku tersebut lalu terpandang beberapa buah buku ilmiah yang menceritakan tentang agama Islam,” kata Hassan Abdullah Peter Brown, 64, ketika ditanya apa yang mendorongnya mendalami Islam di kediamannya di Medan Damansara, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Semasa bekerja di kedai buku itu beliau bertemu seorang warga Britain yang telah memeluk Islam. Beliau iaitu seorang pendita memperkenalkan Hassan kepada seorang Syeikh.

Bermula dari situ, ia menjadi titik permulaan baginya mengenali Islam di samping berkerja sebagai pelayan di kedai buku. Pantang ada masa terluang, beliau akan mencuri masa mempelajari dan mentelaah bahan-bahan rujukan agama.

Dalam pada itu, pada zaman remaja dan dewasa dia gemar bermain alat-alat instrumen muzik di samping menjadi komposer dan penerbit bagi lagu-lagu Inggeris. Bagaimanapun, minatnya dalam dunia muzik adalah sekadar hobi semata-mata.

Pada masa yang sama, kegagalan rumahtangganya yang pertama memberi kesan dan membuatnya berasa amat pilu. Oleh kerana itu beliau menjadi ahli sebuah kumpulan terapi yang dianjurkan oleh warga Iraq yang juga seorang penari dan pemain alat muzik.

Antara aktiviti yang dilakukan adalah senamrobik, berzikir mudah seperti Bismillahirrahmanirrahim dan menari sambil penganjur bermain percussion.

Selain itu, peserta-peserta juga duduk sambil mendengar kaset Al-Quran. Walaupun pada waktu ini Hassan belum lagi mengenali al-Quran, tetapi mendengar rakaman itu mententeramkan hati dan perasaannya. Album Hassan seterusnya, The Seacher mengandungi ciri-ciri Islam.

Tidak lama kemudian Hassan memeluk Islam dan Allah maha kaya apabila Hassan akhirnya pada tahun 70-an dipertemukan jodoh dengan seorang isteri, Markizah Halim, 52, yang mempunyai minat yang sama dalam bermain alat muzik dan menyanyi.

Ketika zaman muda, isterinya melanjutkan pengajian di UK dalam bidang osteopathy di salah sebuah universiti yang terkemuka di sana.

Hasil daripada pertemuan serta minat dan hobi yang sama dalam bermain alat muzik akhirnya hati mereka disatukan sebagai suami isteri. Mereka dikurniakan sepasang cahaya mata iaitu Nafisah, 26 dan Rashid, 23, yang ketika itu masing-masing masih kanak-kanak lagi.

Selepas empat tahun mendirikan rumahtangga di UK akhirnya Hassan sekeluarga kembali ke Malaysia untuk menjana kehidupan yang bahagia di bumi ini.

Cabaran

Di Malaysia, Hassan dan isteri terpaksa berhadapan dengan pelbagai cabaran untuk mendapat pekerjaan.

Namun atas keberkatan Allah s.w.t akhirnya Hassan ditawarkan sebagai pensyarah sejarah di Universiti Teknologi Mara (UiTM) pada tahun 1984. Isterinya pula bekerja sebagai osteopath di sebuah pusat terapi alternatif.

Namun bagi Hassan minatnya yang mendalam dalam dunia muzik menyukarkannya memberi komitmen mengajar seratus peratus. Akhirnya Hassan dan Markizah memutuskan untuk kembali aktif bermain muzik dan menyanyi di hotel-hotel terkemuka di dalam dan luar negara selain mereka juga merakam dua album.

Kini, Hassan mendapat kepuasan mengendalikan dan bermain muzik bersama isterinya dengan sebuah kumpulan muzik, Soft Touch yang mengadakan persembahan atas jemputan untuk majlis-majlis keramaian. Soft Touch juga telah merakam album tahun lepas.

Jelasnya lagi, kehidupannya menjadi bahagia dengan sokongan isteri dan anak-anak yang membantu dirinya untuk terus menjadi muslim sejati.

Ditanya mengenai amalan selepas bergelar muslim, Hassan berkata, kehidupan kini lebih bahagia dan tidak pernah kekok dalam mendalami ilmu agama. Banyak aktiviti keagamaan dan kebajikan disertai bagi memelihara hubungan dengan masyarakat.

Katanya, amalan agama seperti berpuasa pada bulan Ramadan tidak menjadi penghalang pada dirinya. Namun pada peringkat awal dulu menjadi kesukaran tetapi sekarang ia telah menjadi kebiasaan pada dirinya.

Hassan juga bersyukur kerana isterinya sentiasa memberi sokongan dalam membawa dirinya ke jalan Allah s.w.t. Tanpa sokongan isteri kemungkinan besar dirinya akan hanyut dalam dunianya yang sebelum ini.

“Isteri dan anak-anak adalah penguat kasih sayang kami dalam menjalani kehidupan sebagai muslim,” jelasnya.

Kini Hassan memfokuskan kepada kerja-kerja penerbitan muzik dan mencipta lagu untuk pasaran tempatan. Bagi mereka yang ingin mengenali atau memerlukan bantuan dari segi instrumen muzik boleh melawati laman web: www.lemang.com dan emel: lemangmusic@gmail.com.

Labels:

posted by Weblog Master @ 7:24 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Weblog Master
Home: Selangor, Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

website analyzer

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 2 .Template by Isnaini Dot Com